Buitenland
VPRO

Geeft Biden migranten weer hoop?

foto: Guillermo Arias / AFPfoto: Guillermo Arias / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geeft Biden migranten weer hoop?

Waar Trump zich bezighield met het bouwen van een muur, het scheiden van duizenden kinderen van hun ouders en het sluiten van de grens voor moslims, wil president Biden een ander gezicht laten zien als het om migratie gaat. Maar op die route liggen nog wel wat obstakels. Voor welke opgave staat de president? Jordan Dez legt het uit in Bureau Buitenland.

De wettelijke procedures zijn onder Trump een rotzooi geworden, volgens Jordan Dez, Amerikaans migratieadvocaat en -deskundige aan de VU Amsterdam: "Er was geen stabiliteit, er zijn zoveel dingen zo snel veranderd. Al het beleid was agressief gericht op een dichte grens. Je wist niet meer waar je aan toe was als advocaat."

"Trump heeft een heleboel kleine veranderingen aangebracht die een groot effect hebben. Zo paste hij de inkomenseisen aan waarmee wordt beoordeeld of iemand in aanmerking komt voor een verblijfsvergunning", aldus de advocaat. De nieuwe president zal dus orde in die chaos moeten scheppen.

VPRO BB 0303 VS

'Hoop bieden'

Zo wil Biden een generaal pardon uitspreken voor elf miljoen mensen zonder papieren die woonachtig zijn in de VS. "Het bieden van hoop en een veilige haven aan vluchtelingen maakt deel uit van wie we zijn als land", sprak hij tijdens zijn campagne.

Daarnaast heeft Biden nieuwe regels opgesteld voor de vreemdelingenpolitie. Het wordt hierdoor moeilijker om mensen rechtstreeks uit te zetten.

Terug naar Obama-beleid

Dat nieuwe beleid is voor Dez geen verrassing. "Het lijkt erop dat hij terugkeert naar het beleid van Obama." Dat betekent niet dat iedereen zomaar het land binnenkomt. "We moeten niet vergeten dat Obama erg agressief was met deportatie. Zijn regering deporteerde meer migranten dan al zijn voorgangers, alleen niet net zoveel als Trump."

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie