Buitenland
VPRO

In dit Japans dorpje rijden auto's voortaan vanzelf

foto: YouTube / TV Aichifoto: YouTube / TV Aichi
  1. Nieuwschevron right
  2. In dit Japans dorpje rijden auto's voortaan vanzelf

Alle ogen in Japan zijn gericht op het dorpje Eiheiji. Daar vindt namelijk binnenkort een bijzonder experiment plaats met zelfrijdende auto’s. Het wordt gevierd als een doorbraak in de technologie. Maar het is ook goed nieuws voor mensen die minder mobiel zijn, vertelt correspondent Anoma van der Veere in Bureau Buitenland.

Buitenland Uitgelicht: Japan

Het experiment houdt in dat de auto's op vaste routes kunnen rijden, zonder dat mensen ze hoeven te besturen. En ook op wegen waar andere auto's deelnemen aan het verkeer, vertelt Van der Veere. "Tot nu toe werden de auto's alleen nog ingezet op vaste routes waar geen andere verkeersdeelnemers waren, en er was altijd iemand die het geheel in de gaten hield en aanstuurde. Nu wordt er gebruik gemaakt van geavanceerde camera's en AI om de auto's zelf aan het rijden te krijgen."

Zo ziet de zelfrijdende auto eruit:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het doel is om zelfrijdende auto's effectief te laten integreren in het normale verkeer. Daarbij moet het experiment dienen als voorbeeld voor de rest van Japan, legt de correspondent uit. "In de toekomst kunnen deze auto's veilig ingezet worden op wegen die slecht bereikbaar zijn of juist voor mensen die minder mobiel zijn. Die zijn ook razend enthousiast, met name ouderen. Vanwege de hoge prijzen zijn het voornamelijk toeristen die gebruik hebben gemaakt van de service (een rit kost 100 yen, zo'n 70 cent). Nu hoopt de stad het breder te kunnen gaan inzetten voor lokale bewoners."

Bureau Blunderland

Wat was de grootste politieke blunder van 2022? Die vraag staat centraal in onze winterserie Bureau Blunderland. Van China tot aan Duitsland kijken we terug op de grootste politieke flaters. Luister het in je favoriete podcastapp of hier terug: https://vpro.nl/bb

Ster advertentie
Ster advertentie