Buitenland
NOS

Elon Musk zette Starlink-satellieten uit tijdens Krim-aanval

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Elon Musk zette Starlink-satellieten uit tijdens Krim-aanval

Elon Musk heeft vorig jaar hoogstpersoonlijk zijn Starlink-satellieten laten uitzetten op het moment dat Oekraïne bezig was met een droneaanval op het door de Russen bezette schiereiland De Krim. Dat staat in zijn biografie die binnenkort verschijnt van Musk-biograaf Walter Isaacson.

'Musk saboteerde drone-aanval op Krim'

Video niet beschikbaar

Amerika-correspondent Rudy Bouma heeft met Isaacson gesproken over de satellieten. "Er waren vorig jaar al verhalen van Oekraïense militairen aan het zuidelijke front die zich moesten terugtrekken, omdat communicatie via Starlink ineens niet meer lukte. Musk zou die hebben beperkt", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Nu heeft hij zich er voor het eerst ook zelf over uitgelaten. Hij heeft toegegeven dat hij inderdaad die Starlinks heeft uitgezet."

Bedenkingen

Toen de oorlog in Oekraïne begon heeft Elon Musk zo’n 1000 Starlinks aan Oekraïne gedoneerd. Door Russische bombardementen viel het internet in grote delen van het land weg. Maar hij kreeg bedenkingen, zegt Bouma. "Dat gebeurde toen zijn Starlink-satellieten ook gebruikt werden voor oorlogshandelingen in plaats van om te ontspannen. Hij zei tegen die biograaf: 'Ik heb die dingen uitgevonden om te Netflixen en te gamen en nu worden ze ineens onderdeel van een bredere oorlog en dat was niet de bedoeling.'"

Ook zouden Russische ambtenaren hem bang hebben gemaakt voor een potentiële kernoorlog. "Alles zou kunnen leiden tot een kernoorlog. Musk presenteerde destijds ook ineens een vredesplan waarbij bezetting van de Krim en stukken van Oost-Oekraïne. Dat is de bezette Krim en stukken van Oost-Oekraïne, die moesten maar worden opgegeven. Musk zei dat Poetin vrede wilde en dat er met hem moest worden onderhandeld."

Macht

Na het incident is er contact geweest met de veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Biden en de Oekraïense vicepremier over het aanzetten van de Starlink-satellieten. "Toen heeft Musk in ieder geval voor een deel van die satellieten de zeggenschap uit handen gegeven aan het Pentagon."

Door het incident zijn er zorgen ontstaan binnen de Amerikaanse defensie over de macht en invloed van de miljardair. "Ze konden niet eens aan een contract houden, want dat was er aanvankelijk helemaal niet. Dus hij kon doen wat hij wilde", zegt Bouma. "Musk is met die technologie echt een geopolitieke wereldspeler geworden en een Amerikaanse ambtenaar zei zelfs: we behandelen hem daarom maar als een staatsman of als een diplomaat."

RJN Musk

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie