Buitenland
KRO-NCRV

Dat niemand weet wat Europa doet ligt aan politici zelf: 'Ga op TikTok of OnlyFans'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dat niemand weet wat Europa doet ligt aan politici zelf: 'Ga op TikTok of OnlyFans'

Waar je in een Nederlandse eersteklascoupé tamelijk comfortabel kunt reizen, zit je in een Italiaanse trein op een houten bankje. De verschillen op het spoor symboliseren voor presentator Andres Odijk (KRO-NCRV) de uitdagingen van een verenigd Europa, vertelt hij bij Spraakmakers. In aanloop naar de Europese verkiezingen in juni maakte hij de podcast Eurotrippers.

Video niet beschikbaar

Weinig interesse Europese politiek

De Europese verkiezingen zijn de tweede grootste ter wereld, maar weinig inwoners hebben er interesse voor. Helemaal onder jongeren, merkt de zeventwintigjarige Odijk. "In de podcast spreken we jongeren over hun kijk op Europa en Brussel. Uit onderzoek blijkt dat Europese politiek saai en onbelangrijk wordt gevonden. Minder dan 50 procent van de bevolking stemt en in Italië wordt de EU bijvoorbeeld als een last gezien. Daarbij praat niemand over de Europese verkiezingen."

Odijk hoop met de podcast te laten zien wat Europa doet en het belang ervan te benadrukken. "Het probleem is dat we Europa niet begrijpen, het functioneert niet goed genoeg en is ingewikkeld."

Verschil tussen landen

Daarnaast merkte Odijk dat hoe verder hij van Brussel reisde, hoe minder interesse er is voor Europa. "Inwoners van bijvoorbeeld Boedapest of Warschau voelen zich minder betrokken. Europa zou flexibeler moeten zijn, bijvoorbeeld door instituten in andere landen te plaatsen."

In Hongarije waren jongeren volgens Odijk het meest terughoudend om over Europa te praten. Maar in Spanje was het ingewikkelder door de situatie in Catalonië. Toch vond hij ook de positieve verhalen wat Europa betekent. "In onze podcast vertelt een Nederlander in Parijs hoe hij de steun van Europa gebruikt om mensen op de fiets te krijgen." Volgens Odijk biedt Europa kansen. "Vraag subsidie aan of ontdek wat Europa voor je kan doen."

Gebruik (social) media

Maar Europa heeft volgens hem ook wat laten liggen. Ze venten niet genoeg uit wat ze voor inwoners betekenen. "In onze laatste aflevering in Brussel wordt gezegd dat de media niet over Europa berichten, waardoor niemand het snapt. Ik vind dat politici hier zelf schuldig aan zijn. Een Europarlementariër met 1200 volgers op Instagram heeft miljoenen mensen als electoraat." Volgens Odijk moeten zij de kiezers zelf beter vertellen wat ze voor hen doen. "Ga op TikTok, Snapchat. Of OnlyFans, fuck it! Doe iets grappigs."

De podcast Eurotrippers is hier te beluisteren.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie