Buitenland
WNL

Dick Berlijn: 'Opleiding Oekraïense vliegers al begonnen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dick Berlijn: 'Opleiding Oekraïense vliegers al begonnen'

Het opleiden van Oekraïense F-16-vliegers is volgens oud-commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn al begonnen. "Het is zeker zo dat Oekraïense vliegers al een opleiding hebben gehad. Ook om te bepalen wat het niveau van de vliegers is. Dat er al voorbereidingen aan de gang zijn, verbaast me niet." Berlijn denkt niet dat ook in Nederland al trainingen zijn geweest. "Ik weet niet of de Nederlandse Defensie de capaciteit heeft om Oekraïne F-16-piloten op te leiden, we zijn druk bezig met de opleiding voor de nieuwe F-35 vloot", zegt hij bij Sven op 1.

Video niet beschikbaar

Oekraïne kan de steun goed gebruiken volgens Berlijn. "Het gebrek aan het luchtwapens in Oekraïne is duidelijk. Als Oekraïne eerder de luchtsteun had gehad, was de oorlog anders verlopen. We hebben er te lang mee gewacht."

Inzet F-16's

De geleverde F-16-vliegtuigen zijn niet maar zo inzetbaar. Het kost eerder een jaar, dan maanden, dankt Berlijn. Het opleiden van piloten en grondpersoneel is volgens de voormalig F-16-piloot een inspanning die je niet moet onderschatten. "Het bestuderen van een vliegtuig is niet zo moeilijk, maar de wapens inzetten zodat ze optimaal kunnen functioneren, dat eist tijd. Laten we ervan uitgaan dat ze zeer ervaren vliegers uit Oekraïne opleiden, dan nog heb je maanden tot een jaar nodig."

Geen wondermiddel

Het inzetten van F-16's in Oekraïne, daar zitten wel wat haken en ogen aan volgens Berlijn. "Je kunt ze niet overal inzetten. Het is geen wondermiddel, geen Haarlemmerolie, mits in hele goeie handen aanwezig waar het vliegtuig moet worden ingezet."

Als de F-16's zijn opgeknapt en de vliegers én grondpersoneel goed opgeleid zijn, dan kan het een hele grote factor betekenen voor Oekraïne. "Maar ik wil ook waarschuwen voor het idee dat het geven van alleen het vliegtuig niet genoeg is, er is veel meer voor nodig."

40 tot 50 F-16's

Eerder gaf Oekraïense president Volodymyr Zelensky aan 40 tot 50 F-16's te hopen ontvangen. Volgens Berlijn zou dat moeten lukken. "Er zijn wat F-16's niet inzetbaar, maar met wat onderhoudsinspanning zijn ze dat wel. Op die manier kan je de F-16's wel bij elkaar sprokkelen. Ik kan me voorstellen dat dat wel kan."

Dick Berlijn (oud-Commandant der Strijdkrachten, voormalig F-16-piloot) over de levering van de gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne (23 mei 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie