Binnenland
WNL

Politie wil Identify Me-campagne uitbreiden naar andere landen en mannen

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Politie wil Identify Me-campagne uitbreiden naar andere landen en mannen

De campagne waarmee de politie en Interpol de identiteit van 22 vermoedelijk vermoorde vrouwen proberen te achterhalen is vooralsnog succesvol, zegt forensisch rechercheur en initiatiefnemer Carina van Leeuwen. "Uiteindelijk willen we het ook uitbreiden naar onbekende mannen", vertelt ze bij Het Misdaadbureau.

#19 - Het Misdaadbureau: ‘Moordenaar ontmaskeren met razendsnelle dna-tool’ (S02)

In België, Duitsland en Nederland hebben de politie en Interpol eerder deze week de internationale campagne Identify Me gelanceerd, in de hoop achter de identiteit van de vrouwen te komen. Naast dat de campagne zich in de toekomst ook gaat focussen op mannen, voorziet Van Leeuwen ook dat deze waarschijnlijk uitgebreid zal worden naar andere landen.

De manier waarop de campagne gevoerd wordt is innovatief. Voorheen was er wel een site waar onbekende doden te zien waren, "maar dat was alleen voor een klein groepje binnen de politiewereld zichtbaar", zo vertelt Van Leeuwen. "En nu vragen we heel actief de medewerking van het publiek wereldwijd."

'Heel hoopvol'

Naar aanleiding van Opsporing Verzocht zijn inmiddels 30 nieuwe tips binnengekomen over de Nederlandse zaken, meldde de politie eerder aan Het Misdaadbureau. Eerder kwamen al 51 tips binnen over de negen Nederlandse zaken, maar na de uitzending van Opsporing Verzocht afgelopen dinsdagavond zijn daar nog eens dertig tips bij gekomen.

Dat betekent dat de recherche aan de slag kan met in totaal ruim tachtig tips over vrouwen die in Nederland gevonden zijn. Alle tips worden door de politie geanalyseerd en eventueel uitgelopen.

"Hoe bruikbaar die tips zijn moeten we gaan bekijken per zaak, en dat is best veel werk", zegt Van Leeuwen daarover. "De rechercheteams gaan daar alle beschikbare tijd aan besteden, en dan is het voorlopig nog even in stilte verder werken." Voordat er daadwerkelijk resultaten naar buiten komen kan dus nog wel even duren. Van Leeuwen: "Maar ik denk dat het heel hoopvol is."

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie