Buitenland

Wordt de nucleaire deal hervat?

NOS
foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wordt de nucleaire deal hervat?

Maandag worden, na vijf maanden onderbreking, de nucleaire onderhandelingen tussen Iran en de VS hervat. De grote vraag is: pakken ze de nucleaire deal uit 2015 weer op of niet? Trump trok Amerika terug uit de deal. President Biden hervatte de onderhandelingen, maar sinds juni is er niks meer gebeurd. Carolien Roelants, Midden-Oosten columnist van NRC en schrijver van het boek Wereld in wanorde: de strijd om het Midden-Oosten vertelt erover in NOS Met het Oog op Morgen.

Kostbare tijd

De vier overgebleven permanente leden van de VN Veiligheidsraad: China Rusland, Frankrijk, Duitsland en Iran en Amerika zitten met elkaar om de tafel. "Iran wil niet aan één tafel met Amerika zitten, want Amerika is eruit gestapt. Het is van twee kanten dus ingewikkeld. Iran stelt z'n eigen eisen aan Amerika", vertelt Roelants.

De onderhandelingen zijn maanden uitgesteld, sinds juni dus. "Iedereen had verwacht dat Biden vlak na zijn inauguratie ermee aan de slag zou gaan. Veel mensen denken dat hij kostbare tijd heeft verloren. Er zat op dat moment een vrij pragmatische president in Iran. In juni waren er presidentsverkiezingen, die waren gemanipuleerd, en het werd een conservatieve president. Toen waren er onderhandelingen, waardoor de gesprekken werden opgeschort, waardoor Iran lang de tijd had om zich voor te bereiden."

Sancties

Trump noemde de deal de 'slechtste deal in de geschiedenis' en stopte ermee. Dit heeft grote gevolgen gehad voor de nucleaire activiteiten van Iran, zegt Roelants: "De Amerikaanse sancties kwamen terug, toen is Iran meer uranium gaan verrijken. Dat is natuurlijk niet alleen straf voor Amerika, maar ook om Amerika onder druk te zetten om terug te komen in het akkoord, want dat was voor hen positief."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie