Buitenland
WNL

Gespannen sfeer tussen Iran en de VS: 'Amerikaanse troepen zitten in een kwetsbare positie'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gespannen sfeer tussen Iran en de VS: 'Amerikaanse troepen zitten in een kwetsbare positie'

Het is hommeles tussen Iran en de VS. De dreigementen vliegen heen en weer. De directe aanleiding is de dood van generaal Qassem Suleimani. Zondag 3 januari is het precies een jaar geleden dat de generaal in opdracht van de VS werd geliquideerd en Iran wil daarop wraak.

De Amerikanen planden vorig jaar een raketaanval precies op het moment toen Suleimani in de Iraakse hoofdstad Bagdad was geland voor een bezoek. Sindsdien is de VS bang voor een tegenaanval. President Trump helpt ook niet mee om de spanning uit de lucht te halen. Hij bedreigt Iran geregeld via Twitter. Daarbovenop komen nog de recente gebeurtenissen in november waarbij Trump door zijn belangrijkste adviseur op het laatste moment werd afgehouden van een militaire aanval op nucleaire installaties in het land.

Vrees voor Amerikaanse troepen

In Irak en Syrië is nog een klein aantal Amerikaanse troepen aanwezig. Doordat zij met weinig zijn ''zitten zij in een kwetsbare positie'' zegt oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen in WNL op Zaterdag. Als Iran dus wraak wil, zijn deze troepen een makkelijk doelwit.

Vliegdekschip teruggehaald

Inmiddels hebben de Amerikanen al het vliegdekschip USS Nimitz teruggehaald uit de wateren in het Midden-Oosten. Waarnemend minister van Defensie Miller zou op deze manier de spanningen met Iran willen verminderen en een confrontatie tussen de landen willen voorkomen. Zo meldt The New York Times.

Iran laat Trump links liggen

Volgens Melissen is het vooral aannemelijk dat Iran zich niet te veel laat leiden door Trump ''en zich vooral richt op de nieuwe president Joe Biden. Trump is uit het atoomakkoord met Iran gestapt en naar alle waarschijnlijkheid wil Iran dat de VS zich daar weer bij aansluit om haar eigen positie te versterken.'' Biden heeft daarnaast al eerder aangegeven met Iran terug om de tafel te willen.

Ster advertentie
Ster advertentie