Buitenland
NOS

'Russische troepen nu waarschijnlijk beter georganiseerd'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Russische troepen nu waarschijnlijk beter georganiseerd'

Het verwachte Russische offensief in Oost-Oekraïne is begonnen, melden de Oekraïense autoriteiten. President Zelensky zei in een videoboodschap dat Russische troepen de "slag om de Donbas" hebben ingezet. In het NOS Radio 1 Journaal contact met Frans Osinga, hoogleraar Oorlogsstudies in Leiden.

"De berichten zijn nu dat over een heel groot, breed front van zo'n 300 tot 400 kilometer allemaal aanvallen vanuit Russische zijde plaatsvinden", zegt Osinga.

Dit oprukkende brede front maakt het volgens Osinga voor Oekraïne lastiger om op meerdere plaatsen de verdediging in stand te houden. "Gisteren hoorden we radio-interviews met eenheden die zeiden 'het is momenteel wel een hel want we worden aangevallen door helikopters, raketbeschietingen, door gevechtsvliegtuigen, aan alle kanten worden we beschoten'."

Nieuwe generaal

Oekraïne heeft in de Donbas waarschijnlijk ook geen luchtoverwicht meer, denkt Osinga. "Dus dit is toch wel een andere operatie dan de situatie van de eerste maand, die zich vooral rond Charkov en Kiev afspeelde."

Volgens Osinga hebben de Russen door de benoeming van een nieuwe generaal nu waarschijnlijk een betere organisatie boven de troepen neergezet. "Maar we moeten kijken in hoeverre Rusland in staat is geweest om de lessen die het getrokken heeft uit het echec van de eerste paar weken echt door te voeren in een nieuwe tactiek."

Moreel van de troepen

Of Oekraïne de Donbas gaat verliezen hangt volgens Osinga af van een paar factoren. "Ook Rusland heeft natuurlijk nog steeds logistieke problemen om deze oorlog voort te zetten. Ze moeten over grote afstanden grote munitievoorraden, tanks en pantserwagens die kant op brengen. Ook hebben ze problemen met het moreel van de troepen."

"Maar Oekraïne heeft natuurlijk ook een probleem. Die lijden verliezen en het is maar de vraag of ze die kunnen aanvullen. En het is ook maar de vraag of het Westen op tijd is met het voorzien van aanvullingen, nieuw materieel, artilleriestukken, drones en dergelijke dus in die zin is het een race tegen de klok voor Oekraïne."

r1jn osinga

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie