Buitenland
NOS

Duitsland heeft gekozen: sociaal democratisch SPD wint verkiezingen

foto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Duitsland heeft gekozen: sociaal democratisch SPD wint verkiezingen

De centrumlinkse SPD heeft de Duitse Bondsdagverkiezingen met 25,7 procent van de stemmen gewonnen. De centrumrechtse CDU/CSU volgt op de tweede plaats met 24,1 procent van de stemmen, het slechtste landelijke resultaat in de geschiedenis van de partij. In het NOS radio 1 Journaal duiden de Duitslandcorrespondenten het nieuws.

Duitsland heeft gekozen: sociaal democratisch SPD wint de verkiezingen

De Groenen eindigen met 14,8 procent als derde partij; het beste resultaat ooit in de geschiedenis van de partij. Daarna volgen de liberale FDP (11,5 procent) en de rechts-populistische AfD (10,3 procent). Die Linke zakt met 4,9 procent onder de kiesdrempel, maar door het districtenstelsel hebben zeker drie afgevaardigden zich verzekerd van een zetel in de Bondsdag.

SPD-lijsttrekker Olaf Scholz krijgt het voortouw in de formatie om een coalitie te vormen, waarbij hij Angela Merkel als bondskanselier wil opvolgen. Zijn voorkeur gaat uit naar een coalitie met de Groenen en de FDP. CDU-leider Laschet benadrukte gisteravond dat hij eveneens kanselier zou kunnen worden; ook hij hoopt op samenwerking met de Groenen en de FDP.

Nek-aan-nekrace

Hoe kan het enorme verlies van de CDU/CSU worden verklaard? En hoe zeker is SPD-leider Scholz van het bondskanselierschap? En welke rol gaan De Groenen en de FDP spelen? Lees in dit artikel de duiding van Duitsland-correspondent Judith van de Hulsbeek.

Het bleef lange tijd een nek-aan-nekrace tussen de twee klassieke volkspartijen, maar naarmate het stemmen vorderde, werd in de nacht duidelijk dat de christendemocraten de voorsprong op de sociaaldemocraten niet meer kon inlopen.

Geen nieuwe partijen verkozen

In totaal deden 47 partijen mee aan de Bondsdagverkiezingen, maar naast de huidige partijen in de Bondsdag haalt geen enkele partij de kiesdrempel. 8,7 procent van de stemmen ging naar dergelijke partijen. Later vandaag volgt de definitieve zetelverdeling, die wordt bepaald door een complex districtenstelsel.

De opkomst lag op 76,6 procent van de stemgerechtigden, ongeveer gelijk aan 2017 (76,2 procent).

duitsland verkiezingen blok 6 uur

Ster advertentie
Ster advertentie