Buitenland
NOSVPRO

Waarom het slecht nieuws is dat de Duitse verkiezingen niet over Europa gingen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom het slecht nieuws is dat de Duitse verkiezingen niet over Europa gingen

“Europa en het buitenland speelden in de Duitse verkiezingscampagne nauwelijks een rol. Duitsland is op dit moment duidelijk aan het navelstaren en blijkbaar denkt geen van de politieke partijen met het thema Europa stemmen te trekken. Dat is slecht nieuws en het lijkt mij heel relevant voor Nederland," vertelt Carsten Brzeski, werkzaam bij ING Duitsland in Duitsland Kiest.

Brzeski is één van de gasten bij de NPO Radio 1-special #DuitslandKiest. Nederland is volgens hem binnen de EU één van de landen die het meeste baat heeft bij een goed functionerende Eurozone. Maar juist de toekomst van de Euro dreigt er volgens Brzeski bleek uit te zien.

Dat heeft alles te maken met de huidige politieke dynamiek in Duitsland: “Voor de economische kracht van Duitsland is vernieuwing noodzakelijk. Het is tijd voor verandering en dat valt het meest te verwachten van de twee partijen die op dit moment uit de oppositie komen. Bij de Groenen en de liberale FDP zit nu het meeste elan, de sterkste drang om te veranderen. De Groenen natuurlijk vooral op het gebied van klimaat en de liberalen vooral op het terrein van de broodnodige digitalisering. Op dit punt, van economische vernieuwing, kunnen de twee partijen elkaar vinden en ligt samenwerking voor de hand.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Eurozone

Maar dat ligt volgens Carsten Brzeski heel anders als het gaat om de Eurozone. Volgens hem liggen de de Groenen en liberalen daar juist ver uit elkaar. "De Groenen gaan ver met een soort Europees federaal model en de liberalen hameren heel klassiek op de harde lijn. Die willen vooral geen ‘bail out’ voor financieel zwakke landen binnen de Eurozone. Hier ligt een grote kloof tussen de twee partijen en dat kan cruciale gevolgen hebben voor Europa en zeker ook Nederland.”

Duitsland als Europese leider?

Brzeski acht de kans groot dat, als deze twee partijen samen in een coalitie treden, er voorlopig geen Europese stimulans komt uit Duitsland. Vooral door dat grote verschil in opvatting tussen de liberalen en de Groenen als het over de Euro gaat: “Dan krijg je dat Duitsland Europees vooral niet vooruit wil, maar een beetje achter Frankrijk aanhobbelt. Dat de Duitsers voortdurend bij de Fransen op de rem gaan staan. Dat zou heel ongunstig zijn voor de Eurozone, want als die niet een steviger fundament krijgt, kan er op termijn een nieuwe Eurocrisis dreigen. Denk maar aan al het uitgegeven geld voor het corona-herstelfonds.”

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie