Podcast

'Mijn generatie voelt zich verbonden met Merkel, of ze het met haar eens zijn of niet'

foto: VPRO
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Mijn generatie voelt zich verbonden met Merkel, of ze het met haar eens zijn of niet'

Na 16 jaar houdt Angela Merkel ermee op. En daarmee komt er een einde aan het tijdperk Merkel, voor jonge Duitsers de enige Bondskanselier die zij hebben mee gemaakt. In de nieuwe podcast Generatie Merkel gaat Sophie Derkzen op reis door Duitsland. Hoe kijken vooral de jongere generaties Duitsers terug op het tijdperk Merkel? Zij moeten tenslotte het langste door, met het land dat Merkel straks achterlaat.

Luister meteen: Hoe kijken vooral de jongere generaties Duitsers op Merkel terug? - Generatie Merkel

Jongeren willen verandering

"Onder Merkel is Duitsland van een Europese speler een wereldspeler geworden", aldus Job Janssen, werkzaam bij de Nederlandse Ambassade in Berlijn. Maar binnen Duitsland worden er ook wel vraagtekens gezet bij Merkels politieke erfenis. "En dan valt op dat Duitse jongeren steeds politiek bewuster worden."

Veel jonge Duitsers maakten dus nooit een andere Bondskanselier dan Merkel mee. "Mijn generatie lijkt zich op een bepaalde, bijna emotionele manier met haar verbonden te voelen, of ze het nou met haar eens zijn of niet", zegt Amna Franzke, redacteur bij Die Zeit over jongeren. "Het was een tijd van grote stabiliteit. Geen schandalen, kritiek liet ze van zich afglijden en in tijden van crisis profileerde ze zich als de rationele natuurkundige die simpelweg de meest verstandige beslissing nam." Maar inmiddels klinkt kritiek op Merkels eeuwige 'Weiter so', haar neiging om gewoon op de ingeslagen weg door te gaan. "Jongeren die zijn opgegroeid met Merkel willen verandering, er moet ruimte komen voor nieuwe politieke initiatieven."

Wir Schaffen das

De uitspraak 'Wir schaffen das' - de bekende uitspraak van Merkel over de vluchtelingencrisis en de mogelijkheid van Duitsland om deze mensen op te vangen - is het moment dat veel jonge Duitsers het meest met Merkel verbinden. Maar heeft Duitsland het 'geschafft', zoals Merkel zei? En, nog zo’n vraag die veel Duitse jongeren zich stellen: verdient ze de titel van Klimaat-kanselier eigenlijk wel? Nieuwe partijen zoals Die Grünen, een klimaat-gerichte partij, en de AfD, een radicaal rechtse partij, groeien onder jongeren, terwijl het CDU vergrijst. Hoe de lege plek van Merkel wordt opgevuld na de aankomende verkiezingen kan het begin zijn van een politieke verschuiving, te danken aan Generatie Merkel.

Podcast: Generatie Merkel

Duitsland neemt na 16 jaar afscheid van Angela Merkel. Hoe kijkt vooral de jongere generatie Duitsers op haar terug? En wat zien zij als de grote vragen voor de toekomst? VPRO-presentator Sophie Derkzen gaat op pad. Een podcast van Bureau Buitenland over de erfenis van ''Mutti''. Op reis door het Duitsland na Merkel.

Ster advertentie
Ster advertentie