Buitenland
NOS

Oud-nieuwslezer Noraly Beyer schrijft boek over Decembermoorden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-nieuwslezer Noraly Beyer schrijft boek over Decembermoorden

De Surinaamse Decembermoorden zijn deze week 38 jaar geleden. Vorig jaar is voormalig president Desi Bouterse ervoor veroordeeld. Oud-nieuwslezer Noraly Beyer heeft er het boek Recht En Waarheid Maken Vrij over gemaakt. In NOS Met het Oog op Morgen vertelt ze erover.

Video niet beschikbaar

In het boek heeft Beyer de toespraken verzameld die werden gegeven tijdens de herdenkingsbijeenkomsten van de slachtoffers op 8 december 2019 in Amsterdam en Paramaribo. Het was toen vlak na de veroordeling van Bouterse. ''De toespraken die toen gehouden werden, waren heel bijzonder. Ze waren heel euforisch, heel opgetogen.''

''Ik kreeg het idee om ze te bewaren en in een brochure te publiceren'', zegt Beyer. ''Want wat die herdenkingen betreft is er nooit iets vastgelegd.'' Maar uiteindelijk werd haar boek meer dan alleen een brochure. Zo nam Beyer ook een stuk van het vonnis tegen Bouterse op in haar boek.

Interviews

Ook staan er interviews in met nabestaanden. Beyer noemt die interviews het 'hart van het boek'. ''Dat zijn emotionele, heftige herinneringen'', vertelt ze. De oud-nieuwslezer vindt het belangrijk dat ze worden vastgelegd, in hoop dat de Decembermoorden zich niet herhalen en mensen weten wat er is gebeurd.

Wat zijn de Decembermoorden?

In de nacht van 7 op 8 december 1982 werden vijftien mannen gemarteld en gedood in Fort Zeelandia, in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo. Het waren tegenstanders van het toenmalige militaire regime onder leiding van president Desi Bouterse. Vorig jaar, op 29 november, werd Bouterse veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf.

Beyer benadrukt in het boek meerdere keren dat Bouterse is veroordeeld door vrouwen. ''Het was een unicum.'' En de veroordeling was om meer redenen bijzonder, zegt ze. Het was volgens haar voor het eerst in de geschiedenis dat een zittende president tot zo’n lange celstraf werd veroordeeld voor moord.

Bredere herdenking

Beyer vindt dat de Decembermoorden breder herdacht mogen worden. ''Sommige mensen zijn er heel erg mee bezig, maar heel veel mensen denken: die Decembermoorden, dat is alweer zo lang geleden.'' Ze hoopt bovendien dat ook veel jongeren haar boek lezen.

Noraly Beyer schrijft boek over Decembermoorden

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie