Buitenland
NOSNTR

Nederlandse bedrijven die in China zaken doen hebben partijcomités vanuit partijtop

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse bedrijven die in China zaken doen hebben partijcomités vanuit partijtop

Nederlandse bedrijven die in China zaken doen hebben tientallen communistische partijcomités binnen de organisatie. Dat blijkt uit niet eerder gepubliceerde documenten, die zijn ingezien door NOS-correspondent Sjoerd Den Daas. Het is voor het eerst dat zichtbaar wordt op welke schaal leden van de Communistische Partij zich hebben verenigd binnen het Nederlandse bedrijfsleven.

“Zo’n partijcomité is een verlengstuk van de partijtop in China in het bedrijfsleven. Volgens de Chinese wetgeving zijn private ondernemingen met meer dan drie partijleden verplicht ruim baan te maken voor deze comités, maar tot nu toe was onduidelijk in hoeverre buitenlandse bedrijven dit toestaan”, vertelt Den Daas in Nieuws en Co.

Het verschilt overigens wel van bedrijf tot bedrijf hoeveel comités er zijn. De een heeft er meer binnen de organisatie, de ander heeft er minder. “KPMG is bijvoorbeeld een grote werkgever in China. Zij hebben zo’n zevenhonderd werknemers die verbonden zijn aan de Communistische Partij. Zij hebben zich verenigd in de organisatie. Maar ook Philips heeft 19 partijtakken en zien we ook bedrijven als Unilever terug. Alle grote multinationals hebben inmiddels zo’n partijcomité.”

Geen bewijs voor invloed in Nederlands bedrijfsleven

Er is geen bewijs voor dat deze comités ook veel invloed hebben binnen de private sector. “Je moet het ook niet zien als pure infiltratie. Wel is de rol binnen Chinese staatsbedrijven bijvoorbeeld heel duidelijk. Daar zitten de mensen uit deze comités vaak op belangrijke posten, dat is anders bij private bedrijven. Die zijn immers internationaal georiënteerd. Toch wil Peking graag naar een model toe waarin ook private bedrijven meebestuurd kunnen worden”, gaat Den Daas verder.

Volgens de correspondent is de druk vanuit de partijtop gestegen om invloed uit te oefenen bij belangrijke bedrijfsbeslissingen. In sommige gevallen wordt zelfs aangedrongen op een stoel aan de bestuurstafel. President Xi Jinping wil op kritieke momenten kunnen leunen op mensen binnen het bedrijf die loyaal zijn.

Bedrijven willen of kunnen nog niet reageren. Enkel ABN Amro wist een reactie te geven. “Zij vertelden dat zij niet kunnen verifiëren of er zo’n comité is en als er sprake van zou zijn is de invloed nihil. Daarnaast is er ook veel onwetendheid binnen de organisatie. Toch is dat een beetje naief, het laat zien hoe de Nederlandse bedrijven erin staan. De druk op de partijcomités neemt namelijk flinkt toe.”

Nieuws en Co China

Ster advertentie
Ster advertentie