Buitenland
NOS

VS lanceert vredesplan Midden-Oosten: veel geld, weinig enthousiasme

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. VS lanceert vredesplan Midden-Oosten: veel geld, weinig enthousiasme

Geld lost niet alle problemen op, wordt er wel eens gezegd. Maar Jared Kushner laat zich niet weerhouden. Kushner, schoonzoon van de Amerikaanse president Donald Trump, is architect van een plan voor het Midden-Oosten dat vandaag in de Arabische eilandstaat Bahrein wordt besproken.

VS lanceert vredesplan Midden-Oosten: veel geld, weinig enthousiasme

Hij probeert zo'n 50 miljard euro los te krijgen om de welvaart van de Westelijke Jordaanoever, Gaza, Jordanië, Egypte en Libanon te stimuleren. Dat klinkt als een puur economische plan, maar het is bedoeld als eerste aanzet naar vrede tussen Israël en de Palestijnen.

Afwezig

De beoogde geldschieters van het project zijn in Bahrein vertegenwoordigd: zowel de Golfstaten Saudi-Arabië en Qatar als privé-investeerders. Andere Arabische landen zijn ook aanwezig: onder andere Egypte, Marokko en Jordanië.

De EU stuurt een "technische deskundige". Maar er ontbreken ook een paar cruciale gezichten, want de Palestijnse leiderschap gaat niet in op de uitnodiging en de Israëlische regering is bewust niet uitgenodigd.

De afwezigheid van deze twee centrale spelers komt Kushner niet slecht uit. Hij wil namelijk alle netelige politieke kwesties in een latere fase aan de orde stellen. Naar zijn idee zal economische voorspoed de angel uit het conflict halen. Zijn plannen worden schertsend de deal of the century genoemd, maar Kushner zegt zelf dat het gezien moet worden als de "kans van de eeuw."

Palestijnen tegen

De ambitieuze economische stimuleringsplannen van de Amerikanen voorzien onder meer in een miljoen nieuwe Palestijnse banen, het liberaliseren van de Palestijnse economie en miljardeninvesteringen in de infrastructuur. Onderwijs, zorg en openbaar bestuur worden ingrijpend vernieuwd.

De Palestijnen zijn resoluut tegen de aanpak van Kushner. Palestijnse topdiplomaat Saeb Erekat schrijft in een verklaring dat "de volle economische potentieel van Palestina alleen kan worden bereikt door het opheffen van de Israëlische bezetting en het respecteren van het internationale recht en de resoluties van de VN." Met andere woorden: eerst vredesonderhandelingen, daarna pas de economische situatie aanpakken.

Ster advertentie
Ster advertentie