Buitenland
VPRO

Chinese industriestad wordt BBQ-pretpark

foto: STR / AFPfoto: STR / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Chinese industriestad wordt BBQ-pretpark

Een oud mijnwerkersdorpje in China is ineens immens populair onder Chinese toeristen. Tot voor kort was Zibo, een stad in de Chinese provincie Shandong, een relatief onbekende plek. Maar nadat video's van de levendige lokale barbecuecultuur viraal gingen op sociale media is de stad in trek bij binnenlandse toeristen. Daarover vertelt China-kenner en eigenaar van de website What's on Weibo Manya Koetse in Bureau Buitenland.

Uitgelicht: China

Einde lockdown

Na het opheffen van de coronamaatregelen trokken studenten massaal naar Zibo om het einde van de pandemie te vieren. Veel van hen zaten eerder in de pandemie namelijk vast in de stad. "De studenten vonden dat ze zó vriendelijk ontvangen waren dat ze na de pandemie terug wilden", zegt Koetse. En al die toegestroomde studenten genieten nu graag een beetje mee van de uitgebreide lokale BBQ-cultuur waar Zibo om bekend staat.

Tik-Tok Effect

De beelden van de grootschalige barbecuefeesten worden massaal gedeeld op sociale media. China-Kenner Koetse spreekt van een Tik-Tok Effect: een online hype waar iedereen ineens deel van wil uitmaken. "Inmiddels zijn vier miljoen Chinezen naar de stad gekomen om het BBQ-festijn mee te maken." Om de plotselinge stroom van bezoekers op te vangen heeft de lokale overheid extra treinen en bussen ingezet. Zelfs de lokale brandweer helpt met het opzetten van barbecuetafels.

Hoewel de overheid blij is met alle aandacht zijn er ook veel verhalen van ondernemers die het juist zwaar hebben door de overweldigende drukte vertelt Koetse. Een jonge eigenaar van een klein restaurant werd onverwacht een hit op sociale media en zag opeens 180.000 bezoekers per dag voorbij komen. De kleine ondernemer heeft zijn zaak nu noodgedwongen moeten sluiten uit veiligheidsoverwegingen. Aan het grote succes van Zibo zit soms dus ook een keerzijde. "Je kan je vingers dus ook branden als de barbecue té ‘hot’ is", aldus Koetse.


Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie