Buitenland
NOS

Wat is de situatie in Praag na de schietpartij?

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat is de situatie in Praag na de schietpartij?

Studenten van de Karelsuniversiteit in Praag hebben gisteren doodsangsten uitgestaan toen een 24-jarige man op ze begon te schieten. Bij het bloedbad dat hij daar aanrichtte kwamen zeker 14 mensen om het leven. Er raakten nog eens 24 mensen gewond. Sebas van Aert, masterstudent journalistiek aan deze universiteit, vertelt erover in het NOS Radio 1 Journaal.

"De Karelsbrug was voor het eerst sinds de coronapandemie leeg. Er heerste een apocalyptische sfeer. Trams die geëvacueerd waren en stilstonden. Maar in de rest van de stad ging het leven gewoon door", vertelt Van Aert in de uitzending.

Andere moord

De 24-jarige oud-student van de Karelsuniversiteit in Praag die een bloedbad aanrichtte in de filosofie-faculteit, wordt ook in verband gebracht met het doodschieten van een man en diens twee maanden oude baby, vorige week. De politie vond daar aanwijzingen voor tijdens het onderzoek.

Het gaat om een dodelijke schietpartij vorige week in een bos in Klánovice, een dorp ten oosten van Praag. Daar schoot een tot nog toe onbekende dader een volwassen man en diens 2 maanden oude dochtertje dood.

Bedroefd wakker geworden

Op een persconferentie zei de politiechef dat ze wisten dat de dader om 14.00 uur een lezing zou geven op de Karelsuniversiteit. De politie ontruimde het gebouw waar de lezing zou plaatsvinden, maar de schutter was naar een ander gebouw gegaan: de filosofie-faculteit aan het Jan Palachplein. Daar opende hij het vuur op studenten en medewerkers". De politie gaat ervan uit dat K. alleen handelde en vermoedt dat er geen sprake is van een terroristisch motief.

"Ik denk dat Praag bedroefd wakker wordt. Veel mensen hebben vragen over hoe hij binnen kon komen met zoveel wapens", aldus Van Aert.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie