Binnenland
NOS

Politie schiet zelden gericht bij ongeregeldheden

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Politie schiet zelden gericht bij ongeregeldheden

Bij de rellen op en rond de Coolsingel in Rotterdam zijn gisteravond zeker zeven mensen gewond geraakt, van wie een onbekend aantal door politiekogels. Daarbij werd er door agenten gericht gevuurd. Dat gebeurt hoogstzelden, zegt politiewetenschapper Jaap Timmer in het NOS Radio 1 Journaal. “Ongeveer eens in de tien of vijftien jaar.”

“Vermoedelijk zijn agenten in het nauw belaagd met zware materialen en hebben ze zich moeten verdedigen”, zegt Timmer. Onderzoek zal dit nog moeten uitwijzen. Op sociale media klinkt ook kritiek dat agenten in bepaalde gevallen buitensporig geweld hebben gebruikt.

Eerder in Hoek van Holland en Rotterdam

De laatste keer dat de politie gericht op mensen schoot bij rellen was volgens Timmer bij Hoek van Holland in 2009. Bij die zogenoemde strandrellen viel een dode door politiekogels. Twee agenten in burger kwamen toen in het nauw nadat ze op een feest waren herkend door hooligans.

Bij de kampioensrellen in het centrum van Rotterdam in 1999 schoot de politie eveneens met scherp. Ook toen liep het op de Coolsingel compleet uit de hand, na het kampioenschapsfeest van Feyenoord. “Toen werden vier mensen geraakt door politiekogels”, zegt Timmer.

Radio 1 Journaal: Rellen in Rotterdam

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie