Buitenland
WNL

Iraanse aanval op Israël op handen: 'Amerikaanse waarschuwing moeten we zeer serieus nemen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Iraanse aanval op Israël op handen: 'Amerikaanse waarschuwing moeten we zeer serieus nemen'

Een aanval van Iran op Israël is aanstaande, zegt Amerika. Volgens oud-Commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif moet de waarschuwing "zeer serieus" worden genomen. "Het conflict tussen Israël en Iran kan potentieel escaleren", waarschuwt De Kruif in Sven op 1.

Video niet beschikbaar

De VS waarschuwden donderdag dat een aanval op Israël door Iran of pro-Iraanse groeperingen op handen is, mogelijk al in de komende dagen. Een hoge Amerikaanse generaal, Michael Kurilla, voerde gisteren spoedoverleg met Israël. Iran zou vergelding zoeken voor een luchtaanval van Israël op de Iraanse ambassade in Syrië anderhalve week geleden, waarbij zeven mensen om het leven kwamen.

Dat generaal Kurilla naar Israël is afgereisd, zegt veel over de ernst van de situatie, zegt De Kruif. "Normaal gesproken zit hij in Tempa in Florida, van waar hij leiding geeft aan alle Amerikaanse operaties in het Midden-Oosten, van Afghanistan tot Israël. Hij bepaalt de Amerikaanse militaire inzet en is degene die afspraken maakt met Israël over hoe te reageren als er iets gebeurt, en hoe Israël dan wordt gesteund door de VS."

Kurilla neemt op dit moment samen met Israël de mogelijke scenario's door, denkt generaal buiten dienst De Kruif. "Ze bespreken welke informatie er is, wat de Iraanse doelen in Israël kunnen zijn, hoe ze kunnen reageren en wat bijvoorbeeld de Amerikaanse vloot kan doen, die voor de kust bij Israël ligt."

Luister deze uitzending terug als podcast - Sven op 1 - Sven op 1

Volgens De Kruif zijn er twee waarschijnlijke scenario's voor een Iraanse aanval op Israël. "Iran kan aanvallen via de groeperingen die zij steunen, Hezbollah en Hamas. Wat ook kan, is dat ze van grote afstand, vanuit Iran, aanvallen." De derde mogelijkheid is dat Iran aanvallen uitvoert op Israëli's of Israëlische doelen buiten Israël. "Dan moet je bijvoorbeeld denken aan ambassades."

Mochten er bij Iraanse aanvallen op Israël burgerslachtoffers vallen, sluit De Kruif niet uit dat Israël en de VS terugslaan. "Ze hebben de capaciteit om op grote afstand met grote precisie doelen aan te vallen in Iran."

Oekraïne

De Kruif houdt ondertussen ook de oorlog in Oekraïne nauwlettend in de gaten. De Russen hebben gisteren een grote energiecentrale in de buurt van de Oekraïense hoofdstad Kiev gebombardeerd. Volgens De Kruif probeert Rusland de wil om te vechten van het Oekraïense volk te breken. "Het is een gerichte campagne om het moreel aan en achter het front te breken."

Hij denkt dat een Russisch lenteoffensief aanstaande is. "Rusland moet dit jaar toeslaan met een groot offensief. Ik zie tekenen daarvan. We zien nieuwe Russische eenheden met tanks en pantserwagens in de buurt van het front", aldus de oud-Commandant Landstrijdkrachten.

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie