Buitenland
NOS

Brexit-hulp voor de Ieren uit onverwachte hoek, Amerikaanse congresleden in opstand

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Brexit-hulp voor de Ieren uit onverwachte hoek, Amerikaanse congresleden in opstand

Ierland krijgt steun bij de brexit van de andere kant van de oceaan. Amerikaanse congresleden hebben aangekondigd alle toekomstige handelsakkoorden tussen de VS en het Verenigd Koninkrijk te blokkeren als de vrede in Noord-Ierland in gevaar komt. Historicus James Kennedy vertelde in Met Het Oog Op Morgen wat er aan de hand is.

De kersverse premier Boris Johnson is amper een week aan de macht en nu al hebben Amerikaanse congresleden met een Ierse achtergrond het op hem gemunt. Hij moet het niet wagen om de Goede Vrijdagakkoorden in gevaar te brengen als de Britten de EU uiteindelijk verlaten, anders kan hij fluiten naar nieuwe handelsakkoorden met de VS.

"Het gaat om een groep van 34 leden die zichzelf Friends of Ireland noemen", vertelt Kennedy. "Een van de belangrijksten van hen heet Richard Neal en hij heeft ook hechte banden met Sinn Féin in Ierland. Daarnaast is hij een vooraanstaand lid van de House Ways and Means Committee en zij hebben ook wat te zeggen over handelsverdragen."

Kansrijk

Neal zegt nu samen met zijn Friends of Ireland dat hij geen belangstelling heeft in een handelsverdrag met het Verenigd Koninkrijk, als de backstop niet gehandhaafd wordt. "Het is volgens hem essentieel dat de grens tussen Ierland en Noord-Ierland open blijft", zegt Kennedy. Johnson wil dat de backstop van tafel gaat.

Kennedy denkt dat de Ierse steun vanuit Amerika veel uit kan halen. Het lukte eerder namelijk ook al. "Ze hebben een grote rol gespeeld bij de Goede Vrijdagakkoorden. Clinton twijfelde toen en Blair nog veel meer. De Ierse politici in Amerika hebben toen gezegd dat er nu echt onderhandeld moet worden."

Of Johnson zich er iets van aan gaat trekken is maar de vraag. "Volgens mij is hij louter gericht op de interne politieke strijd. Dus dit zal weinig indruk op hem maken. Al is het wel belangrijk te beseffen dat de VS geen oplossing gaat bieden als het gaat om de backstop of nieuwe handelsverdragen."

Ieren in Amerikaans Congres dreigen Britse deals te blokkeren

Ster advertentie
Ster advertentie