Buitenland

Vredesonderhandelaar Fleur Ravensbergen: 'Traditionele vredesonderhandelingen werken niet meer'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vredesonderhandelaar Fleur Ravensbergen: 'Traditionele vredesonderhandelingen werken niet meer'

Opgehaald worden door een legerhelikopter om in de jungle te gaan praten met een rebellengroep. Het klinkt als een film maar voor vredesonderhandelaar Fleur Ravensbergen is het onderdeel van een werkdag. Omdat conflicten steeds meer versplinteren wordt de rol van stichtingen, zoals die van 'haar' stichting Dialogue Advisory Group, steeds groter. "Conflicten gaan over grenzen heen. Traditionele vredesprocessen zijn daar niet geschikt voor", zegt ze bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

In haar boek Ontwapend schrijft ze: "Nu de helikopter zonder ons naar de bewoonde wereld vertrekt, realiseer ik me dat ik niet terug kan. Tegelijkertijd giert gezonde spanning door mijn lijf: ik zou deze kans op een gesprek met de leiders van de rebellengroep niet willen missen."

"Het is heel indringend", zegt Ravensbergen daarover bij Spraakmakers. "Zo'n helikopter vertrekt en op dat moment weet je niet wanneer je terug kan." Dat ligt aan weersomstandigheden en of er genoeg plek in een helikopter is, vertelt ze. "Dus misschien moet je daar een paar nachten doorbrengen op je matje."

Onafhankelijkheid

De onafhankelijkheid van de stichting is erg belangrijk, vertelt Ravensbergen. "We nemen geen opdrachten aan van een financierder. Dus we bedenken zelf wat we willen doen en bekijken dan waar de financiering vandaan komt." De vredesonderhandelaar legt uit dat ze geen financiering aannemen van een land of organisatie die zelf een partij is in het conflict.

'Traditionele vredesprocessen zijn aan het uitsterven'

Ravensbergen stelt in haar boek: "Traditionele vredesprocessen - tussen een staat en een gewapende groep met een bemiddelende partij - een ander land - ertussen - zijn aan het uitsterven." De rol van de stichting Dialogue Advisory Group wordt dus steeds groter.

Ravensbergen noemt het bestaan van falende staten daarin als factor. "Er is minder controle, conflicten zijn versplinterd. Er zijn bijvoorbeeld verschillende terroristische cellen die samen opereren vanaf verschillende plekken. Het gaat over grenzen heen, het gaat soms ondergronds en soms piekt het weer. Traditionele vredesprocessen zijn daar niet geschikt voor. Je zou kunnen zeggen guerrilla conflicten, guerrilla vrede maken."

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie