Buitenland
NOS

Grootste Taiwanese militaire oefening tot nu toe: ook gewone burgers doen mee

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Grootste Taiwanese militaire oefening tot nu toe: ook gewone burgers doen mee

Wat te doen bij een Chinese invasie? Dat is in Taiwan een realistisch scenario en dus is deze week de jaarlijkse militaire training. Dit jaar is die niet alleen voor het leger, maar ook voor de Taiwanezen zelf.

Dit jaar doen ook gewone burgers mee aan de Taiwanese militaire oefening

Video niet beschikbaar

"Gewone burgers krijgen op hun telefoon een alarmbericht. Dan krijg je een bericht waarin opgeroepen wordt om zo snel mogelijk een schuilkelder op te zoeken, in die schuilkelder op je knieën te gaan zitten, je handen boven je hoofd te doen, en weg te duiken alsof er op dat moment een luchtaanval is", vertelt correspondent Sjoerd den Daas in het NOS Radio 1 Journaal.

Gewone burgers

Door het hele land worden de komende dagen gewone burgers opgeroepen met een bericht om deze oefening uit te voeren. "Het is vooral om iedereen op het hart te drukken dat dit een realistisch scenario kan worden in de nabije of verdere toekomst", legt Den Daas uit. "Men wil ook zeker weten dat iedereen zich bewust is wat te doen als dat luchtalarm afgaat. Men probeert echt alle Taiwanezen hier de komende dagen bij te betrekken."

Grootste militaire training

Het is de grootste Taiwanese militaire training tot nu toe. Ook worden op vliegvelden scenario’s uitgevoerd. Het leger wil daar in de komende dagen een training uitvoeren met parachutisten. "Om te simuleren wat er gebeurt en wat we kunnen doen op het moment dat het volksbevrijdingsleger eraan komt. Wat men hier in Taidong had gepland is om te kijken: "wat nou als onze militaire vliegvelden uitvallen?" Kunnen we dan vliegvelden gebruiken die voor de burgerluchtvaart gebruikt worden? Wat kunnen we doen om mensen daar te evacueren? Dat zijn allemaal zaken en veel concretere scenario’s dan in eerdere gevallen van deze militaire oefeningen."

Chinese reactie

Volgens Den Daas reageert China 'gematigd' op deze Taiwanese oefening. "Er zijn vannacht ook weer enkele tientallen vliegtuigen vanuit China gesignaleerd rond de Straat van Taiwan, de waterweg tussen China en Taiwan. Op dit moment een milde reactie, maar ik verwacht wel dat wanneer deze militaire oefening over is, China wel weer wil laten zien wie volgens hen de sterkste is."

RJN taiwan oefneing

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie