Buitenland
VPRO

Arjen van der Horst bij de Pools-Oekraïense grens: 'Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt'

foto: VPROfoto: VPRO
  1. Nieuwschevron right
  2. Arjen van der Horst bij de Pools-Oekraïense grens: 'Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt'

Al meer dan twee miljoen mensen zijn de afgelopen weken Oekraïne ontvlucht. Velen van hen steken de grens met Polen over en, ondanks de welwillendheid van velen, neemt de druk in opvangcentra met de dag toe. NOS-correspondent Arjen van der Horst is in Polen en merkt dat hulporganisaties het nauwelijks nog aan kunnen, vertelt hij in de nieuwe aflevering van de VPRO-Podcast Europa Draait Door van Arend Jan Boekestijn en Tim de Wit.

#10 - In Polen zijn ze bang als volgende aan de beurt te zijn (S04)

Nog nooit zoiets meegemaakt

Het overgrote deel van de Oekraïense vluchtelingen trekt via drie grensovergangen naar Polen. Van der Horst merkt op dat er voor de oorlog al veel Oekraïners in Polen woonden, waardoor de meeste vluchtelingen nu ook richting Polen trekken. "Er zijn ook cultuurhistorische banden, en het is redelijk makkelijk voor Oekraïners om de plaatselijke taal te leren." Bovendien speelt mee dat Polen simpelweg het dichtste bij Oekraïne ligt. "Ze willen natuurlijk ooit eens terugkeren, dan zitten ze liever iets dichter in de buurt, dan bijvoorbeeld in België."

De afgelopen week is het aantal vluchtelingen dat naar Polen trekt sterk toegenomen, onder andere doordat de oorlog steeds bloediger wordt en woonwijken steeds vaker worden geraakt door raketten. Nu ruim twee miljoen mensen zijn gevlucht, begint de opvang in Polen wel te piepen en kraken.

Hoewel Arjen van der Horst op veel schrijnende plekken is geweest, vertelt hij nog nooit zoiets te hebben meegemaakt als in Polen. "Ik ben wel eens aan de grens geweest met Texas waar je vergelijkbare taferelen ziet met migranten uit Midden- en Zuid-Amerika die daar de grens overkomen. Vergelijkbare plaatjes, maar natuurlijk niet deze enorme aantallen."

Erbarmelijke omstandigheden

Steeds vaker moeten Oekraïners daarom onder erbarmelijke omstandigheden de nacht doorbrengen. Zo kwam Van der Horst een ouder koppel tegen dat hun hele huwelijk in hetzelfde huis in Kiev had gewoond, tot ze het land halsoverkop moesten verlaten. Na ruim vier dagen kwamen ze aan in Polen. "Ze waren ontzettend broos, ontzettend kwetsbaar. Het enige wat ze hadden was een heel klein plastic tasje met wat spullen, en een hondje dat ze hadden meegenomen."

Omdat er te weinig plek was, moest het koppel op een stoel in het treinstation overnachten. "Dat beeld, van die twee oude mensen die dus hun hele leven op dezelfde plek hebben gewoond en nu dus in een totaal wereldvreemde situatie zijn terecht gekomen ―hun hele leven is natuurlijk op de kop komen te staan― dat gaat je echt niet in de koude kleren zitten."

Gerelateerde podcast

Europa draait door

Europa draait door

Europa Draait Door

Europa Draait Door is de wekelijkse podcast van Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn, waarin ze proberen om grote actuele onderwerpen in Europa meer inzichtelijk te maken. Luister via NPO Luister of andere podcastplatforms!

Ster advertentie
Ster advertentie