Buitenland
NOS

Medische keuring verplicht voor buitenlanders in Rusland: 'Poetin ziet ons als zieke, zwakke mensen'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Medische keuring verplicht voor buitenlanders in Rusland: 'Poetin ziet ons als zieke, zwakke mensen'

Buitenlanders die langer dan negentig dagen in Rusland willen blijven, moeten elke drie maanden een strenge medische keuring ondergaan. Wie fysiek of psychisch niet gezond is, moet vertrekken. Helga Salemon van het Haagse Centrum voor Strategische Studies vertelt in NOS Met het Oog op Morgen waarom Rusland de nieuwe wet invoert.

Alle buitenlanders die langer dan drie maanden in Rusland verblijven, worden vanaf 29 december onderworpen aan fysieke en geestelijke keuringen. Vier keer per jaar moeten ze zich laten testen op hiv, lepra, syfilis, tuberculose, corona en drugsgebruik. Daarna volgt een psychiatrisch onderzoek. Wie in Rusland wil blijven, dient tevens zijn biometrische gegevens af te staan aan de autoriteiten. Kinderen moeten zich vanaf hun 7de laten testen op onder meer drugsgebruik en seksueel overdraagbare ziekten.

Symboolpolitiek

"Het geeft aan dat Rusland buitenlanders ziet als zieke en zwakke mensen. Dit soort symboolpolitiek van Poetin brengt de economie nog meer schade toe. Het leidt ook tot meer propaganda en depressie", aldus Salemon.

"Een kritiekpunt is dat de Russische instellingen deze onderzoeken niet aankunnen. Ze nemen een wet aan die vervolgens allerlei problemen veroorzaakt. En Rusland kampt al met een gigantisch tekort aan arbeidsmigranten. Bovendien waren investeringen nog nooit zo laag in Rusland. Dat komt door corona, maar ook door de vijandigheid van Rusland en dit soort bizarre politiek."

Corruptie

De invoering van de keuringen heeft te maken met de Russische nationale veiligheid en de volksgezondheid, zo is te lezen in een brief die bijgesloten is bij de wet. Maar buitenlanders reageren woedend. Internationale ondernemersverenigingen verwachten een grote uitstroom.

Salemon: "Met deze wet kan Rusland iemand heel makkelijk aanpakken. Het kan worden toegepast als het de Russische autoriteiten uitkomt. Dat leidt tot corruptie en chaos. En als buitenlandse werknemer weet je niet waar je aan toe bent."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie