Buitenland
AVROTROS

Pianiste Tatiana Chevtchouk blikt terug op één jaar oorlog Oekraïne

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Pianiste Tatiana Chevtchouk blikt terug op één jaar oorlog Oekraïne

Pianiste en artistiek directeur van Klassiek op het Amstelveld Tatiana Chevtchouk kan door de oorlog in Oekraïne naaste familie niet meer zien en kon geen afscheid nemen toen haar zieke halfzusje overleed. "De oorlog heeft drastische sporen achtergelaten in ons gezin", vertelt ze in MISCHA!. "Ik voel me enorm machteloos. Het is onmenselijk en verschrikkelijk."

#214 - Tatiana Chevtchouk - MISCHA!

Op de tweede dag van de oorlog verloor Chevtchouk haar neef Max. Ze vertelde er vorig jaar over in het NPO Radio 1-programma Goed Ingelichte Kring. Presentator Chazia Mourali en Chevtchouk wonnen met dat fragment het radiomoment van het jaar 2022.

Tante nog in Oekraïne

Chevtchouk vertelt hoe graag ze haar tante - die in Oekraïne woont - naar Nederland zou willen halen. "Maar dat is absoluut onmogelijk, ze kan nauwelijks lopen. We beseffen dat we elkaar waarschijnlijk nooit meer zien, we kunnen elkaar niet meer omarmen. Maar als we samen zingen aan de telefoon zijn wij ondanks de verschrikkelijke oorlog en de afstand toch samen."

De kracht van muziek kreeg Chevtchouk al heel jong mee. "Ik heb van mijn familie geleerd om te zingen vanuit je hart. De familie van mijn moeders kant is ontzettend arm, ongeschoold, maar ik heb ontzettend veel van ze geleerd. Samen zingen, elkaar steunen, je hart verlichten door muziek. Dat kreeg ik al als kind mee, en zal ik nooit vergeten."

#214 - Tatiana Chevtchouk - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie