Binnenland
MAX

Chazia Mourali maakt 'Radiomoment van het jaar 2022'

foto: Ron Vergouwenfoto: Ron Vergouwen
  1. Nieuwschevron right
  2. Chazia Mourali maakt 'Radiomoment van het jaar 2022'

Het gesprek dat radiopresentator Chazia Mourali voerde met de Oekraïense pianiste Tatiana Chevtchouk over de oorlog in Oekraïne is door een vakjury verkozen tot ‘Radiomoment van het Jaar 2022'. Dat is zondag bekendgemaakt in het mediaprogramma De Perstribune.

Mourali sprak Chevtchouk kort na het uitbreken van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne in haar NPO Radio 1-programma Goed Ingelichte Kring (PowNed). Chevtchouk vertelde Mourali hoe de oorlog in haar vaderland haar persoonlijk heeft getroffen: in de eerste dagen van conflict is een neef van Chevtchouk gesneuveld, nota bene door Oekraïens vuur.

Meest indrukwekkend

Volgens de jury van het radiomoment is het gesprek tussen Chazia Mourali en Tatiana Chevtchouk het meest indrukwekkende stukje radio van afgelopen jaar. Juryvoorzitter Ron Vergouwen: "De winnaar is allesbehalve een vrolijk moment, maar wél een moment dat heel veel indruk maakte op de jury. De emoties knallen door de radio heen en grijpen de luisteraar bij de keel. Voor velen was dit het moment dat de oorlog een gezicht of beter gezegd 'een stem' kreeg."

Jurylid Liesbeth Staats (BNR): "De oorlog in Oekraïne was nog maar net bezig, maar in dit gesprek komen de gruwelen en de impact heel helder naar voren. Mourali leidt het gesprek strak, maar met empathie."

2. Beklemmend betoog over zelfacceptatie

In de verkiezing eindigde een fragment van NPO Radio 2-dj Desiree van der Heiden (PowNed) op de tweede plaats. Van der Heiden hield in haar programma volgens de jury 'een beklemmend betoog over zelfacceptatie' in het kader van Pride Amsterdam. Volgens jurylid One'sy Muller (Sublime) komt het verhaal van Van der Heiden 'recht uit het hart' en is het 'een prachtige les in privileges'.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

3. Live ontslag op Radio Continu

Op de derde plaats eindigde een fragment van de lokale zender Radio Continu, waar dj Wim Drent vanwege het muziekbeleid van het station 'live op zender' zijn ontslag indiende. Jurylid Bert Haandrikman (NPO Radio 5): "Wim Drent raakt wel aan de ergernis van vele dj's: het in een keurslijf zitten van een strak muziekformat. De beperkte vrijheid die daarmee gepaard gaat is een universeel element in radioland. Drent durft dat hardop te benoemen op de radio. Dat getuigt van lef."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De rest van de Top 10 van 2022:

4: LocoFM / LOEMedia - Ruzie tussen medewerkers lokale omroepen.

De samenwerking tussen omroepen verloopt niet altijd makkelijk. In een sportprogramma van de lokale omroepen lopen de emoties tussen presentator en verslaggever hoog op. De jury: "Een heerlijke, maar ook ongemakkelijke clash. Eerlijke en ongepolijste radio".

Nummer 4 Radiomoment van het Jaar 2022 251222

5: NPO Radio 2 - Poolonderzoeker barst in tranen uit in Spijkers met Koppen.

Maarten Loonen vertelt over zijn expeditie naar Spitsbergen. De gevolgen van klimaatverandering daar emotioneren hem. De jury: "Zelden zo’n mooi en droef moment op de radio gehoord."

Nummer 5 Radiomoment van het Jaar Poolonderzoeker 251222

6: Radio 555 - Mattie Valk en Wietze de Jager begraven strijdbijl voor het goede doel.

De met elkaar gebrouilleerd geraakte radio-dj’s Mattie en Wietze begraven de strijdbijl voor een grote radio-actie voor Oekraïne. De jury: "Twee passievolle radiomakers die elkaar weer vinden."

Nummer 6 Radiomoment van het jaar 2022 251222

7: NPO Radio 1 - Tim den Besten in tranen om uitspraak tijdens Pride Amsterdam.

Programmamaker Den Besten betuigt in De Nieuws BV spijt om een incident tijdens de Canal Parade van Pride Amsterdam waar hij een kwetsend Sinterklaasliedje zong. De jury: "De emoties van Tim zetten je als luisteraar aan tot nadenken." En: "Een radiofragment dat de tongen losmaakte."

Nummer 7 Tim den Besten Radiomoment van het jaar 2022 251222

8: NPO Radio 4 - Jet Berkhout draait Vengaboys op de klassieke zender.

Presentatrice Jet wil meer luisteraars en besluit de clubstamper Boom, Boom, Boom, Boom van Vengaboys te draaien op NPO Radio 4. Het blijkt een 1-aprilgrap. De jury: "Het lukte haar wat bijna niemand lukt de laatste jaren: een écht grappige 1 aprilgrap ten uitvoer brengen, vakkundig én met gevoel voor taal en humor."

Nummer 8 Jet Berkhout Radio 4 1 aprilgrap Radiomoment 251222

9: NPO Radio 1 - Confrontatie Argos met Beatrice de Graaf.

Een spannend gesprek tussen wetenschapper De Graaf, haar advocaat Christiaan Alberdingk Thijm en Argos-journaliste Ellen van den Berg over wetenschappelijke integriteit. De jury: "Vanaf het eerste moment spannend en de urgentie knalt door de luidsprekers."

Nummer 9 Argos Radiomoment van het jaar 2022 251222

10: Radio 538 - Wietze de Jager wil ouderschapsverlof.

538-dj Wietze maakt bekend dat hij graag ouderschapsverlof wil opnemen. Hij legt in zijn ochtendshow uit dat hij te veel hooi op de vork neemt en dat hij zich daardoor tekort voelt schieten als vader. De jury: "Een onverwachte ontboezeming van een radio-dj die veel los maakte."

Radiomoment van het jaar #10 Wietze de Jager 251222

Radiomoment van het Jaar

De Perstribune presenteert Het Radiomoment van het Jaar 2022
Zondag 25 december
Tussen 16.00 en 18.00 uur bij MAX op NPO Radio 1
Presentatie: Margreet Reijntjes

Ster advertentie
Ster advertentie