Opschudding in Thüringen: premier stopt na één dag alweer
- Nieuws
- Opschudding in Thüringen: premier stopt na één dag alweer
Thomas Kemmerich van de Duitse liberale FDP heeft zijn functie als minister-president van de deelstaat Thüringen alweer neergelegd. Gisteren werd de 54-jarige Kemmerich met steun van de rechtse AfD verkozen, tot ontsteltenis van veel Duitsers.
Kemmerich heeft met zijn collega's van de FDP ontbinding van het parlement aangevraagd. De partij wil dat er nieuwe regioverkiezingen komen.
Presentator Lara Rense praat er in Nieuws en Co over met correspondent Judith van de Hulsbeek.
Minister-president Thüringen na één dag alweer weg
Gisteren werd in het deelstaatparlement in Thüringen de nieuwe minister-president gekozen. De verwachting was dat de zittende regeringschef van Die Linke, Bodo Ramelow, herkozen zou worden. Maar in een derde stemronde won verrassend de liberale FDP-kandidaat, omdat hij de stemmen van de CDU en de hele AfD-fractie kreeg. De AfD had ook een eigen kandidaat ingebracht, maar die kreeg nul stemmen.
Verontwaardigde reacties
De verkiezing van Kemmerich tot minister-president leidde in heel Duitsland tot verontwaardigde reacties. Landelijke partijprominenten uit alle gelederen veroordeelden de - indirecte - samenwerking met de AfD als 'taboebreuk'. In zeker zes steden gingen mensen de straat op. Bij het hoofdkantoor van de FDP in Berlijn verzamelden zich honderden demonstranten die zich uitspraken met leuzen als "Wie heeft ons verraden? De vrije democraten" en "Nooit meer fascisme".
Ook bondskanselier Merkel van de CDU sprak zich vandaag uit over de kwestie. "Een slechte dag voor de democratie", zei ze. De gang van zaken was volgens haar "onvergeeflijk" en ze zei dat de verkiezing moest worden teruggedraaid. Merkel sprak zich al meteen uit voor nieuwe verkiezingen.
Bodo Ramelow plaatste een foto op Twitter waarmee hij de vergelijking maakte tussen de verkiezing van gisteren en de steun die Adolf Hitler kreeg in 1930.
In Duitse media werden veel vergelijkingen gemaakt met de jaren 30. "Voor het eerst in de naoorlogse geschiedenis is er weer een regeringschef aan de macht gekomen door de steun van een radicaal rechtse partij", schreef Der Spiegel. De hoofdredacteur van de ZDF noemde het "geschiedsontkenning". Hij verwees naar de jaren 20, toen er in Thüringen een regering aan de macht kwam met hulp van de NSDAP. "Eindstation Buchenwald", aldus Frey.
De AfD noemde de ophef belachelijk. Volgens hen was het juist een goede dag voor de democratie. "Deze uitslag laat zien dat het uitsluiten van een grote fractie niet is gelukt."
Kemmerich zelf zei geschokt te zijn door de reacties. Hij kreeg honderden bedreigingen binnen. Volgens verschillende media zijn Kemmerichs kinderen onder politiebegeleiding naar school gebracht.