Buitenland
VPRO

Keniaanse politica parlement uitgezet om menstruatie-ongelukje

foto: YouTube / Kenya Digital Newsfoto: YouTube / Kenya Digital News
  1. Nieuwschevron right
  2. Keniaanse politica parlement uitgezet om menstruatie-ongelukje

In Kenia is een senator in opspraak geraakt over de rode bloedvlek die in haar witte pak ontstond, omdat ze ongesteld was. Het incident kreeg een vervelend staartje. "Ze moest er zelfs het parlement voor verlaten", vertelt Afrika-journalist Joost Bastmeijer in Bureau Buitenland.

Uitgelicht: Kenia

"De Keniaanse senator Gloria Orwoba droeg een wit pak, waarin bij haar kruis een bloedvlek is gekomen. De senator zei dat ze is doorgelekt, en dat zoiets wel vaker gebeurt en dus heel normaal is." Ze werd vervolgens gevraagd om het parlement te verlaten, omdat ze 'ongepast gekleed' zou zijn.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vermeende actie

Veel mannen vinden dat het terecht is dat ze het parlement uit is gestuurd, zegt Bastmeijer. "Sommigen zeggen zelfs dat ze dit expres zou hebben gedaan om een punt te maken. Orwoba is een bekende feminist, namelijk, die zich inzet voor de betere verkrijgbaarheid van maandverband op bijvoorbeeld scholen. Maar ze krijgt op sociale media ook veel bijval, met name van vrouwen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Taboe

Ongesteldheid is een gevoelig thema in Kenia, legt de Afrika-journalist uit. "Vooral in rurale gebieden wordt het gezien als iets smerigs. Het komt nog veel voor dat ongestelde vrouwen niet buiten mogen komen. "Senator Orwoba verzet zich tegen dat stigma. In haar verklaring zei ze daarom dat ze zich niet ging verontschuldigen."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie