Buitenland
VPRO

Zweedse papa's maken hun naam niet waar

foto: Högalids församling / YouTubefoto: Högalids församling
  1. Nieuwschevron right
  2. Zweedse papa's maken hun naam niet waar

We kennen Zweden als het gelijkheidsparadijs van Europa. Een land met betaalbare kinderopvang, betaald partnerverlof - en veel latte dads: vaders die koffie gaan drinken in het park terwijl de kinderen spelen. Maar tot grote verbazing van Zweedse onderzoekers blijken die vaders een stuk minder geëmancipeerd dan gedacht, vertelt correspondent Tjade Michels in Bureau Buitenland.

De eerste twee jaar nemen vrouwen gemiddeld 13 maanden verlof op, bij mannen is dat maar ruim drie maanden, legt Michels uit. "De onderzoekers van een vakvereniging noemen dat verrassend en verontrustend. Jarenlang was hier de gedachte dat mannen en vrouwen héél langzaam naar elkaar toe aan het groeien waren. Dat blijkt niet zo te zijn, de kloof wordt zelfs weer groter. Dat blijkt nu ze ook naar het onbetaald zwangerschapsverlof hebben gekeken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Partnerverlof blijkt geen wondermiddel tegen ongelijkheid, vertelt de correspondent. "Ook al is het systeem juist gebouwd op gelijkheid: zowel de mama als de partner kan verlof opnemen." Maar tegelijkertijd dwingt het Zweedse systeem mensen om thuis te blijven; voor een jaar. "Het eerste jaar krijg je namelijk geen kinderopvang."

De vakbond wijst op dezelfde negatieve gevolgen voor vrouwen die we ook uit Nederland deeltijd-land kennen: minder carrière, een armoedeval na een scheiding en minder pensioen. "Dus willen ze nog meer verplichte maanden voor mannen. Of een bonus als je het gelijk verdeeld. Zodat Zweden uiteindelijk echt dat gelijkheidsparadijs wordt."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie