Buitenland
NTRPowNed

De Belgen zijn de Nederlandse vuurwerktoerist zat

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Belgen zijn de Nederlandse vuurwerktoerist zat

De Belgische gemeente Baarle-Hertog wordt dezer dagen overspoeld door Nederlandse vuurwerktoeristen. Het dorp ontvangt al jaren Nederlandse vuurwerkliefhebbers, maar de toeloop is dit jaar zo groot dat de burgemeester heeft besloten om twee straten voor het autoverkeer af te sluiten. Het gaat om de Kapelstraat en de Klokkenstraat die deels in België liggen. Vanwege het verkoopverbod op knalvuurwerk en vuurpijlen in Nederland is het aantrekkelijk om even naar België te rijden. Daar is alles te verkrijgen.

5 Dagen...

Merkwaardige enclave

"Begin oktober was het al raak", vertelt bewoner Gianfranco Massoni die in de Kapelstraat woont in 5 Dagen... Het Nederlandse Baarle-Nassau en het Belgische Baarle-Hertog is misschien wel één van de meest bijzondere gemeenten ter wereld. Wat Baarle zo uniek maakt, is dat er geen sprake is van één enclave. Het zijn er 30 in totaal! De grens loopt in Baarle kris kras door wegen, huizen en tuinen. En omdat in België andere wetgeving geldt voor de verkoop van vuurwerk, werkt dit als een magneet op de Nederlandse vuurwerkfanaat. Het resultaat is zichtbaar. Baarle-Hertog telt maar liefst zes vuurwerkwinkels op 3.000 inwoners met ellenlange rijen voor de deur.

Asociaal

Hoewel in Baarle-Hertog de verkoop van vuurwerk het gehele jaar door is toegestaan, is het met name in de laatste weken van het jaar een drukte van jewelste. De bewoners balen ervan. Het is ze een doorn in het oog omdat het vuurwerktoerisme zich niet zelden asociaal gedragen. Door de wirwar aan grenzen is handhaving onmogelijk.

Gianfranco Massoni is een van de buurtbewoners die de overlast zat is. Samen met zijn vrouw zit hij in de bewonersvereniging met Vlaamse buurtgenoten. Ze proberen een vuist te maken tegen alle ellende die ze letterlijk op hun pad krijgen.

Protestactie

Foutparkeren tot in de tuin aan toe, plassen tegen de gevel, agressie en filevorming zijn zo een paar zaken waar de bewoners mee te maken krijgen. De buurtbewoners richten hun pijlen op de burgemeesters. De laatste weken voeren ze actie met blokkades om de aandacht te vragen voor hun probleem. "De vuurwerkverkopers proberen gewoon legaal een boterham te verdienen, daar kunnen zij ook niks aan doen. Het is aan de gemeente om de overlast te stoppen."

De bewoners hebben afgelopen zondag nog de kruising van de Kapelstraat met de Molenstraat afgesloten met vuurkorven en dranghekken zodat automobilisten niet meer naar de vuurwerkwinkels toe konden rijden. Het plan om de vuurkorven ook aan te steken werd afgelast op verzoek van de Belgische politie die het 'niet zo'n goed idee vond met al het vuurwerk'.

Meer vuurwerk

Volgens de bewoners is de oplossing simpel: verplaats de winkels naar een bedrijventerrein verderop. Maar dit komt maar niet van de grond. "We zijn al jaren in gesprek met beide gemeentes over de overlast. Rond 2013 werd al toegezegd dat die vergunningen niet verlengd zouden worden en in 2018 zouden eindigen, maar die winkels zitten er nog steeds. Sterker nog: de vergunning is niet alleen verlengd, de winkels mogen zelfs meer vuurwerk hebben", zegt Massoni over het beleid van het Vlaamse Baarle-Hertog. "Je kan het de Nederlandse vuurwerkliefhebber niet kwalijk nemen dat zij een ritje naar Baarle Hertog overwegen."

Smokkelgat

De gekke enclave Baarle is al eeuwen het toneel van smokkel. Met carnaval heet het dorp toepasselijk ‘smokkelgat’. De reden dat dit dorp zo’n smokkel walhalla is ligt ‘m in de uitzonderlijke hoeveelheid grenzen die ontstaan door de vele enclaves. De 77 km2 kent 22 stukjes België in Nederland en weer 7 stukjes Nederland in de Belgische enclaves, de zogenaamde counter-enclaves en 1 stukje Nederland in België.

"Langs alle grenzen wordt gesmokkeld. Maar wat deze plek zo uniek maakt, is dat je hier zoveel grens hebt dat je tientallen keren de grens overgaat zonder dat iemand er ook maar erg in heeft", aldus Willem van Gool van Toerisme Baarle.

Belgisch boter

De 90-jarige Baarlenaar Fonne Gulicks weet nog goed dat hij in 1949 samen met zijn broers achter de winkel van zijn ouders aan het gluren was toen Belgische dames stiekem gesmokkelde roomboter aan de binnenkant van de wijde rokken verstopten. Roomboter was in die tijd een duur Nederlands goedje dat in België niet te verkrijgen was en meenemen mocht niet. "Toen de douaniers er eenmaal lucht van kregen, werden de dames in het hokje uitgenodigd om lekker bij de kachel te komen zitten."

Later werd de roomboter vervangen door drank toen in België geen jenever meer geschonken mocht worden. Menig Belgisch douanier glipte even een Nederlandse kroeg binnen om de nodige 'witjes' naar binnen te nippen.

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie