Binnenland
NOSNTR

Vuurwerkverbod: goed idee of juist niet?

  1. Nieuwschevron right
  2. Vuurwerkverbod: goed idee of juist niet?

Volgens GroenLinks en de Partij voor de Dieren is het nu tijd om door te pakken met een verbod op het consumentenvuurwerk. De partijen dienen deze week een wetsvoorstel in om al het vuurwerk voor de komende jaarwisseling permanent te verbieden. Ook het veiligheidsberaad van burgemeesters zegt dat het nieuwe kabinet dit jaar eerder moet gaan nadenken over hoe het zware, illegale vuurwerk aangepakt moet gaan worden. Ira Helsloot, hoogleraar Besturen van Veiligheid van de Radboud Universiteit in Nijmegen vindt dit geen goed plan, vertelt hij bij Nieuws en co.
Risico's

"Het is een langer bestaande traditie in Nederland, die schaf je niet zomaar af," zegt Helsloot. "We zagen rond deze oud en nieuw al dat mensen bijna net zoveel vuurwerk afstaken als daarvoor. En juist nú is het niet zo'n goed idee omdat we Nederland ervan overtuigd hebben dat het vuurwerkverbod nodig was, in verband met corona. Dus het is eigenlijk heel flauw om te zeggen: we moeten nu doorpakken."

Wat kun je als overheid dan wél doen aan de overlast en de slachtoffers? "Je moet goed kijken naar welke risico's je moet beheersen. Als je kijkt naar de slachtoffers hebben we de afgelopen jaren wat goede dingen gedaan: de invoer van het lontje, de vuurwerkbril," aldus de hoogleraar.

Illegaal vuurwerk

Met deze maatregelen kun je volgens hem al veel van de 'normale' vuurwerkslachtoffers voorkomen: "Maar dan hou je het illegale vuurwerk over. En dat woord zegt het al: dat was sowieso al verboden. Daar heb je dus niks aan een verbod. Daarmee help je helemaal niks of niemand."

"Uiteindelijk zijn er wel steeds minder mensen die vuurwerk afsteken, maar de verkoop is gestegen. Als het draagvlak voor vuurwerk voldoende is afgenomen, dan verdwijnt zo'n traditie vanzelf wel," zegt hij in de uitzending.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie