Buitenland
AVROTROS

LHBTI-vluchtelingen komen Oekraïne moeilijk uit, en in Polen en Hongarije is het niet veilig voor ze

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. LHBTI-vluchtelingen komen Oekraïne moeilijk uit, en in Polen en Hongarije is het niet veilig voor ze

De vluchtelingenstroom die op gang gekomen is vanuit Oekraïne is heel groot. Dat vluchten niet voor iedereen vanzelfsprekend is, heeft Zoe Bab van de ‘For All Who Love Foundation’ met eigen ogen gezien. Vooral LHBTI'ers hebben het lastig.

LHBTI-vluchtelingen komen Oekraïne moeilijk uit, en in Polen en Hongarije is het niet veilig voor ze

Twee weken geleden is Bab met een klein groepje Nederlanders naar de Poolse grens vertrokken om mensen uit de LHBTI-gemeenschap van Oekraïne te helpen.

Trans vrouwen geweigerd

Op dit moment worden trans vrouwen die in hun paspoort 'man' hebben staan worden bij de grenzen geweigerd en met veel geweld weggestuurd. Volgens de regels mogen mannen tussen de 18 en 60 jaar mogen het land op dit moment niet verlaten. En zij worden nog steeds als man gezien.

"Dat is verschrikkelijk om te horen en te zien", zegt Bab. "We wilden op ze wachten, maar je moet een keer terug met de mensen die je mee kunt nemen."

Niet alleen de dreiging van de oorlog, maar ook die van het Russische regime zorgt ervoor dat LHBTI'ers het land willen ontvluchten. De Russische regering ziet de LHBTI-gemeenschap als een slechte ontwikkeling van het westen. Er zou volgens Amerikaanse inlichtingendiensten zelfs een 'dodenlijst' klaarliggen.

Berlijn en Amsterdam

Bab betreurt het dat ze niet iedereen heeft kunnen helpen. "Ik probeerde hen via verschillende wegen richting de grens of andere punten van oversteek te krijgen, maar dat mocht vaak niet baten."

De trans mensen die Bab wel heeft kunnen helpen zijn naar Berlijn en Amsterdam gebracht. "Daar kunnen wij ze nu een veilige thuisbasis geven."

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie