Buitenland

Twee jaar oorlog in Oekraïne

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Twee jaar oorlog in Oekraïne

Het is zaterdag precies twee jaar geleden dat het Rusland van Vladimir Poetin Oekraïne binnenviel. Dagelijks vallen er honderden doden en gewonden, maar de frontlinie beweegt nauwelijks. Bij NPO Radio 1 is er deze week in verschillende programma's aandacht voor twee jaar oorlog. We verzamelen hier enkele van deze gesprekken en reportages.

Bureau Buitenland-special: Oorlogskinderen in Oekraïne

In een speciale driedelige reportageserie vraagt Bureau Buitenland-verslaggever Michiel Driebergen, maker van de podcast Stad in oorlog, aandacht voor de ingrijpende gevolgen van de oorlog op het leven van kinderen in Oekraïne, die soms al hun halve leven met de oorlog te maken hebben. Hoe komen zij de dag door? Waar zijn ze nog veilig? En hoeveel kansen krijgen zij om te ontspannen en zichzelf te ontwikkelen? Luister de eerste twee afleveringen van de serie nu in de podcast van Stad in oorlog of Bureau Buitenland. De derde aflevering verschijnt op woensdag 28 februari.

Special: Oorlogskinderen in Oekraïne - Bureau Buitenland

'Oekraïners zien dit als een oorlog voor hun bestaan'

Op 24 februari 2022 was het weer oorlog in Europa. Sindsdien zijn miljoenen Oekraïners hun land ontvlucht en hun toekomst is onzeker. In EenVandaag bespreken Julia Soldatiuk van Instituut Clingendael en verslaggever Sjoerd Fennema de laatste stand van zaken.

De Publieke Tribune

In De Publieke Tribune (HUMAN) gaat Coen Verbraak in gesprek met Oekraïense vluchtelingen en Oekraïense Nederlanders over hun toekomst en die van Oekraïne, twee jaar na de Russische invasie. Ruim honderdduizend Oekraïense vluchtelingen vonden een tijdelijk onderkomen in Nederland. Maar hoe tijdelijk is dat eigenlijk? Hoe vergaat het hen hier in Nederland? Hoe kijken zij naar hun toekomst, nu het einde aan de oorlog in hun thuisland steeds verder uit zicht lijkt te raken?

De Publieke Tribune

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie