Buitenland
NOS

President Trump terug in Witte Huis, 'Ik ben beter, misschien wel immuun'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. President Trump terug in Witte Huis, 'Ik ben beter, misschien wel immuun'

President Trump heeft het Walter Reed Ziekenhuis verlaten. Hij werd bij het militaire ziekenhuis in Washington opgehaald door een helikopter en landde korte tijd later bij het Witte Huis. Daar moet hij verder herstellen, volgens zijn arts is Trump nog steeds besmettelijk. De president liep op eigen kracht van het ziekenhuis naar de auto die hem naar de helikopter bracht. Hij droeg daarbij een mondkapje.

Video niet beschikbaar

Correspondent Marieke de Vries zegt in het NOS Radio 1 Journaal dat Trump op het balkon van het Witte Huis kracht wilde uitstralen. "Maar hij was kortademig en klonk hees." De Vries denkt dat de achterban van Trump de beelden prachtig vindt. "Maar voor mensen de bijvoorbeeld geen geld hadden voor goede gezondheidszorg en die geliefden verloren hebben, is dit een klap in het gezicht."

Beste medicijnen van de wereld

Trump werd vrijdag in het Walter Reed Ziekenhuis opgenomen vanwege een coronabesmetting. Volgens zijn artsen was zijn toestand nu goed genoeg om het ziekenhuis te verlaten. Hij is nog niet helemaal hersteld, zei zijn lijfarts Sean Conley, maar hij zou voldoen aan alle criteria om terug te kunnen keren naar het Witte Huis. Zo is 72 uur geleden voor het laatst koorts gemeten en is zijn ademhaling normaal.

Zelf tweet de president dat hij zich heel goed voelt. In een videoboodschap herhaalt hij zijn oproep om niet bang te zijn voor het coronavirus. "Laat je er niet door overheersen", zegt hij meerdere keren. "Als jullie leider moest ik dat doen. Ik wist dat het gevaarlijk was en risicovol, maar dat is prima. En nu ben ik beter, misschien wel immuun."

Trump zegt dat de VS de beste medicijnen van de wereld hebben. "En de vaccins komen op korte termijn."

Onduidelijkheden

De afgelopen dagen waren er nogal wat onduidelijkheden over de gezondheidssituatie van Trump. Zo ontweken zijn artsen aanvankelijk de vraag of de president zuurstof toegediend had gekregen. "Langs de ene kant zeggen zijn artsen dat hij goed vooruitgaat, maar bronnen rondom het Witte Huis zeggen dat duidelijk herstel nog niet in zicht is. Daarom waren veel ogen van specialisten vanavond gericht op de lichaamstaal van de president", aldus de Vries.

Inmiddels is bekend dat Trump extra zuurstof heeft gekregen, maar onduidelijk is hoelang precies en of hij longschade heeft opgelopen. Verder werd dit weekend bekend dat de president de ontstekingsremmer dexamethason heeft gekregen, omdat zijn zuurstofgehalte zaterdag te veel was gedaald.

Verkiezingen

Op 3 november zijn de Amerikaanse presidentsverkiezingen, waarbij Trump het opneemt tegen de Democraat Joe Biden. Trump wil zijn campagne zo snel mogelijk hervatten Al zal die campagne er volgens de Vries misschien toch wat anders uitzien: "Het eerste wat op het programma staat is morgen het debat tussen de vicepresidentskandidaten. Er zijn via een video conference call tussen de twee campagneteams nieuwe afspraken gemaakt hoe dat debat eruit zal zien."

"Er zijn extra voorzorgsmaatregelen getroffen. Zo zullen de vicepresidentskandidaten afgescheiden worden met plexiglas en wordt de afstand vergroot naar 3,5 meter. De kandidaten en het publiek worden getest van te voren en iedereen in het publiek die zijn masker afzet zal worden verwijderd. Want bij het vorige debat zagen we dat iedereen uit het team van Trump zijn mondkapje afzette zodra het debat begon. Dat moet in ieder geval morgen niet gebeuren."

Trump uit ziekenhuis

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie