Buitenland
KRO-NCRV

Poetin dreigt met kernwapens: 'Hij wil het Westen uit elkaar spelen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Poetin dreigt met kernwapens: 'Hij wil het Westen uit elkaar spelen'

Poetin heeft zijn militaire leiding opgeroepen om 'afschrikkingsmiddelen', oftewel de nucleaire wapens, op scherp te zetten. In Spraakmakers bespreken we in welk perspectief we deze dreiging moeten zien.Video niet beschikbaar

'Het wakker kussen van de Duitse beer'

Volgens oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif zet de Russische president Poetin steeds een stap verder op de 'escalatieladder' als dingen hem tegenvallen. Beiden is gisteren gebeurd, vertelt De Kruif, met de tegenvallende opmars van het Russische leger in Oekraïne en het 'wakker kussen van de Duitse beer.'

Gisteren kondigde Duitsland een historische koerswijziging aan en maakte 100 miljard euro vrij voor het Defensieapparaat. Deze dreiging is óók een reactie daarop, denkt De Kruif.

Herkenbaar mechanisme

Ook is de dreiging met nucleair vermogen uit Rusland niet nieuw. "We kennen dit mechanisme uit de Koude Oorlog, maar je kunt niet zegen dat het geen dreiging is." Volgens de oud-commandant moeten de dreigementen ferm beantwoord worden. "Als je dit doet, dan krijg je consequenties over je die je niet eens kunt indenken."

Volgens De Kruif wil Poetin het Westen uit elkaar spelen. "Wij moeten ons dus niet uit elkaar laten spelen. Hou de rijen dicht, en wees ferm naar hem."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kernwapens horen bij militaire doctrine Rusland

Ook voormalig Rusland-correspondent Arnout Brouwers is niet geheel verbaast over de dreiging van Rusland omdat het niet nieuw is. "Het gebruik van kernwapens is onderdeel van de Russische militaire doctrines en hij heeft er eerder over gesproken."

Brouwers ziet ook dat Poetin die zich in het nauw gedrongen voelt, vooral economisch. "Het Westen pakt hem financieel en economisch snoeihard aan." Door de sancties en het uitsluiten va centrale banken van het betalingsverkeer, is de Russische Roebel en de economie direct in een vrije val geraakt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie