Buitenland
VPRO

De Heilige Koe #6: Kom je uit een lage kaste? Kleine kans dat je aangenomen wordt

foto: PUNIT PARANJPE / AFPfoto: PUNIT PARANJPE / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Heilige Koe #6: Kom je uit een lage kaste? Kleine kans dat je aangenomen wordt

De Indiase economie groeit als kool en toch is de werkloosheid het hoogst in bijna vijftig jaar. Het zijn vooral jongeren uit lagere sociale kasten die zonder baan thuiszitten omdat er stigma's tegen ze heersen over hun afkomst. Allerlei maatregelen moeten afrekenen met deze kastenongelijkheid, maar de praktijk blijkt weerbarstig.

Geen baan of eigen zaak

"Vooral de dalits, de zogenaamde kastelozen of onaanraakbaren, hebben enorm veel last van stigma's tegen ze", vertelt India-kenner Devi Boerema in Bureau Buitenland. En dat terwijl het in India al ruim zeventig jaar verboden is om te discrimineren op basis van kaste.

Quote

Het gedachtegoed van het kastenstelsel is heel lastig uit te bannen

India-kenner Devi Boerema

Dalits mogen meedoen in sollicitatieprocedures, maar worden nauwelijks aangenomen. Een eigen zaak opstarten is volgens Boerema eveneens moeilijk voor een dalit: "Ze worden bijvoorbeeld ook minder vertrouwd als zakenpartner".

Landloos en werkloos

Ook voor Indiërs in zogenaamde scheduled castes, de laagste klasse binnen het kastensysteem, is het moeilijk werk vinden. "De scheduled castes kunnen namelijk geen land bezitten. En dat is een belangrijke factor om werk of een inkomen te hebben."

Activisten protesteren tegen het overheidsquotum voor banen (bron: Sanjay Kanojia/AFP)

'Ben je dalit? Solliciteer!'

De overheid reserveert wel al sinds de onafhankelijkheid in 1948 banen voor lagere sociale groepen, waarvan inmiddels 50% bedoeld voor de kastelozen en de lagere kasten. "Dit systeem van positieve discriminatie zorgt in de praktijk echter niet voor economische gelijkheid", zegt politicoloog Frank de Zwart van Universiteit Leiden. Het quotum houdt bovendien nog steeds een selectie op basis van het kastensysteem in stand.

Wel hebben de quota het politieke landschap ingrijpend veranderd. "Banen bij de overheid zijn deels ook posities met macht, dus door deze quota krijgen dalits wél structureel toegang tot de politieke elite", aldus de Zwart.

Indiase banenmachine stokt voor lagere kasten

Ster advertentie
Ster advertentie