Buitenland
NOS

Russische ex-soldaat uit zware kritiek op Russisch leger: 'Het is een historisch document'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Russische ex-soldaat uit zware kritiek op Russisch leger: 'Het is een historisch document'

Een bijzonder verslag van een Russische ex-militair. Online uitte Pavel Filatjev stevige kritiek op het Russische leger. Het eten dat soldaten krijgen is over de datum, de geweren zijn roestig en er is slechte communicatie tussen ongedisciplineerde soldaten, schrijft hij. 141 pagina's lang vertelt Pavel over zijn ervaringen in Oekraïne.

Russische ex-soldaat uit zware kritiek op Russisch leger

“Hij is niet de eerste die dit doet, maar wel op deze manier”, vertelt Rusland-correspondent Geert Groot Koerkamp in het NOS Radio 1 Journaal. “Pavel Filatjev heeft enorm relaas opgeschreven op 140’s pagina’s en dat is voor het eerst zo uitgebreid. Het is echt een tijdsdocument, een historisch document en misschien dat er meer zullen volgen.”

Gevolgen

Filatjev doet dit openlijk, zijn naam en gezicht zijn bekend. “Hij is het land ontvlucht. Dat was aanvankelijk niet de bedoeling. Hij dacht dat hij in Rusland zou kunnen blijven, maar op een gegeven moment begreep hij dat het toch niet verstandig was. Hij neemt in die tekst geen blad voor zijn mond. Hij komt terug van de oorlog, van het front, constateert dat het woord ‘oorlog’ verboden is. ‘Hoezo verboden?’ Dacht hij. ‘Wat is het dan als het geen oorlog is.’ Hij beseft dan dat hij dingen moet gaan vertellen en dat hij vroeg of laat in confrontatie zou komen met de autoriteiten. Uiteindelijk is na hij, ook na adviezen van anderen, het land ontvlucht.”

Bevestiging

“Er is weinig reden om te twijfelen aan zijn oprechtheid. Veel van wat hij beschrijft is op zichzelf niet nieuw. In de afgelopen maanden hebben we meerdere malen gezien dat er inderdaad problemen waren aan de Russische kant. Ook vaak details, zoals in de provincie Kiev werden dozen aangetroffen met voedsel rantsoenen waarvan de houdbaarheidsdatum vaak al was verlopen. Er zijn veel beelden geweest in het begin van Russen die huizen of supermarkten binnengingen, omdat ze kennelijk niets te eten hadden.”

“Dat wordt ook allemaal beschreven door Filatjev. Dat ze slecht waren bevoorraad en dat ze op strooptocht moesten, omdat ze niet anders konden overleven. En zelfs nog voordat de Russen Oekraïne binnentrokken, waren er beelden van tientallen Russische soldaten die dagenlang zonder matrassen en zonder voedsel moesten bivakkeren in koude onderkomens. Alles wat we tot dusverre hebben gezien, wordt nu bevestigd. Voor het eerst dan door deze uitgebreide tekst van Filatjev.”

Russen

“Het is gepubliceerd op internet. Er zijn diverse links verschenen op social media. Mensen hebben het gelinkt op Facebook, op een Russische variant daarvan. Dus het zal wel doorsijpelen, maar het is niet iets dat door de centrale federale media ruchtbaarheid aan wordt gegeven. Het zal enige tijd duren, maar het is een historisch document. Het is niet meer uit te wissen, het is er en zal misschien ook een vervolg krijgen.”

RJN russisch leger

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie