Buitenland
NOS

'De wereld blijft bezig met de schuldvraag, terwijl dat de oplossing niet dichterbij brengt.'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De wereld blijft bezig met de schuldvraag, terwijl dat de oplossing niet dichterbij brengt.'

Palestijnse inwoners van de Gazastrook zijn vannacht de straat op gegaan om het ingaan van het staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas te vieren. Even na 01.00 uur Nederlandse tijd ging het bestand in. Lucas Waagmeester is voor het NOS Radio 1 journaal op een plek in Tel Aviv waar inwoners zwaar getroffen zijn.

In rijn reportage spreekt hij verschillende inwoners. Zij zijn blij, al overheerst het verdriet: 'De wereld blijft bezig met de schuldvraag, terwijl dat de oplossing niet dichterbij brengt.'

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hoe realistisch?

Het staakt-het-vuren kwam tot stand na bemiddeling van Egypte. Ook andere landen, waaronder de Verenigde Staten, oefende druk uit op Israël en Hamas vanwege de geweldsuitbarsting in de afgelopen anderhalve week.

Volgens het Duitse persbureau DPA waren er de eerste uren na het ingaan van het bestand geen berichten over schendingen. Beide zijden hebben gewaarschuwd voor vergelding als de andere partij zich niet aan het staakt-het-vuren houdt.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie