Naar homepage
Buitenland

Soraya Berger (21) is net terug uit Hongkong: 'Met alleen een rugzak vluchtte ik de campus af'
VPRO

foto: Poster bij winkelcentrum Wong Tai Sin/Foto: Soraya Bergerfoto: Poster bij winkelcentrum Wong Tai Sin/Foto: Soraya Berger
  1. Nieuwschevron right
  2. Soraya Berger (21) is net terug uit Hongkong: 'Met alleen een rugzak vluchtte ik de campus af'

Studente Soraya Berger (21) heeft heel wat doorgemaakt tijdens haar uitwisseling in Hongkong. "Ik zat twee dagen vast in mijn kamer op de campus van mijn universiteit. Uiteindelijk ben ik samen met een ander meisje gevlucht", vertelt ze in Bureau Buitenland.

'Opeens werd mijn campus aangevallen'

Soraya kwam net terug van een weekenduitje naar Zuid-Korea en stond nog op het vliegveld, toen ze alarmerende berichten ontving van vrienden. "Ze waarschuwden me dat ik niet terug naar de universiteit moest gaan. Het was te gevaarlijk. Zelfs het gebouw waar ik woonde werd aangevallen."

Na vijf uur te hebben gewacht, is ze toch gegaan. "Het was lastig om binnen te komen. Alle ingangen naar de campus waren geblokkeerd. Demonstranten en politie waren met elkaar aan het vechten."

Barricades blokkeren de ingang naar de Chinese University of Hong Kong - Foto: Soraya Berger

Ramen dicht en niet naar buiten

Soraya zat twee dagen vast in haar kamer, met de ramen gesloten. "Soms vergaten mensen een raam dicht te doen. Die zaten dan opeens te huilen in hun kamer vanwege een walm traangas die naar binnen waaide."

Uiteindelijk liet de directeur van de universiteit weten dat het semester voorbij was. Wie van de campus af kon, werd geadviseerd om te gaan. "De volgende dag ben ik met een rugzak met alleen mijn allerbelangrijkste spullen gevlucht", vertelt Soraya.

Leus op de campus van Chinese University of Hong Kong - Foto: Soraya Berger

De campus was ondertussen veranderd in een soort protestdorp. "Er waren stapels met eten van studenten die waren vertrokken en hun eten hadden gegeven aan de demonstranten. Er was een plek waar je kleding kon doneren, zodat studenten die geraakt werden door traangas schone kleding aan konden doen. Er was zelfs een molotovcocktailfabriek", aldus Soraya.

Inmiddels is Soraya terug in Nederland. Contact leggen met haar vrienden in Hongkong is lastig. "Mijn kamergenoot gebruikt Instagram niet meer omdat dat makkelijk te volgen is door de autoriteiten. Ze gebruikt WhatsApp om dezelfde reden ook niet meer."

Paraplubarricade op Chinese Unversity of Hong Kong - Foto: Soraya Berger

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie