Buitenland
KRO-NCRV

Mega-maffiaproces van start in Italië

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mega-maffiaproces van start in Italië

Deze week start in Italië één van de grootste processen tegen de maffia van de afgelopen decennia. Meer dan 350 vermeende leden van de misdaadorganisatie 'ndrangheta staan terecht en er worden meer dan 900 getuigen verhoord. In Spraakmakers spreken we onderzoeksjournalist Gabriëlla Adèr. Zij maakte de podcast Leven met de maffia en volgens haar is het voor het eerst sinds de jaren tachtig dat er zo veel maffioso terechtstaan.

Maxi-proces

Het proces dat vandaag start wordt in Italië al vergeleken met het zogeheten Maxi-proces. Dit was ook een enorm proces in de jaren tachtig tegen de toen heersende Siciliaanse maffiaorganisatie Cosa nostra.

Toch is er een belangrijk verschil met het proces toen, vertelt Adèr. Een Italiaanse criminoloog vertelde haar dat bij het Maxi-proces de hele top van de Siciliaanse bende werd gearresteerd. Bij dit proces is maar een relatief klein gedeelte van de kopstukken uit Calabrië opgepakt.

'ndrangheta

De Cosa nostra werd toentertijd een enorme klap toegebracht. In het gat van de drugshandel dat ontstond, zijn de 'ndrangheta gesprongen. De 'ndrangheta is de meest gewelddadige en de machtigste maffiaorganisatie in Italië en ze huizen in de bergen van Zuid-Italië.

Met hun wereldwijde criminele praktijken behalen zij een jaaromzet van 50 miljard euro. Het is een organisatie van verschillende clans en families wat het ook zo moeilijk maakt alle kopstukken op te pakken.

Toen in 2019 de arrestaties in dit proces werden verricht, ging er een zucht van verlichting door de Zuid-Italiaanse regio. "Inwoners gingen met spandoeken de straat op om te klappen voor de politie. Inmiddels is de euforie verdwenen en vragen mensen zich af hoe nu verder."

Angst

Ook ziet Adèr nog veel angst in Calabrië. "Op Sicilië, waar mijn familie vandaan komt, zie je dat de anti-maffiabeweging met kunst en manifestaties heel openlijk is. In Calabrië wordt er veel minder naar buiten getreden." Ook is er na het proces veel verbeterd op Sicilië. Dat ziet ze nog niet zo snel in Calabrië gebeuren waar de maffia de regio nog sterk in haar greep heeft.

Luister 'Leven met de maffia' in de Radio 1-app

De podcast 'Leven met de maffia' is ook te beluisteren in de Radio 1-app. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie