Buitenland
NOS

Europa wil meer sancties tegen Rusland: wat is er nog mogelijk?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Europa wil meer sancties tegen Rusland: wat is er nog mogelijk?

Europa wil meer wapens naar Oekraïne sturen en er komen mogelijk nieuwe sancties tegen Rusland. Dat zegt EU-buitenlandchef Josep Borell. Details zijn niet bekend gemaakt. Borell zal vandaag de VN-Veiligheidsraad toespreken.

Europa wil meer wapens sturen naar Oekraïne en mogelijk meer sancties

"Er zijn heel veel sancties afgekondigd. Al 700 en er worden ook steeds extra dingen toegevoegd aan de bestaande sancties. Als je nu zou willen uitbreiden moet je naar een algehele boycot van het land gaan", vertelt sanctierecht-advocaat Heleen over de Linden in het NOS Radio 1 Journaal.

Mogelijkheden

Een algehele boycot zou betekenen dat er geen import en export meer plaats zou vinden tussen Europa en Rusland. "Of nog meer rijke Russen en oligarchen op de sanctielijst, nog meer bedrijven op de lijst zetten", vertelt Over de Linden. "Misschien ook nog sancties tegen landen er om heen, zoals tegen Belarus. Dus dat je dat ook nog gaat overwegen."

Handhaven

Het handhaven van de huidige sancties is moeilijk en complex. "Nu zijn er steeds issues van: mag dit wel of mag dit niet? De sanctieregelingen zijn zeer ingewikkeld opgesteld. Dat zegt iedereen, alle deskundigen zijn het daar over eens."

Een complete boycot van Rusland zou het handhaven makkelijk maken. "Als niks meer mag, wordt het wel enorm makkelijk. Maar misschien raken we onszelf daar ook mee."

Resultaten van de sancties

De sancties tot nu toe hebben Poetin niet zo ver gekregen om een punt te zetten achter de invasie in Oekraïne. Maar volgens Over de Linden hebben sancties ook een andere functie. "Het is natuurlijk niet alleen maar zo: goh, wij leggen ze op om het laatbare gedrag af te straffen. Dat is wel de hoop, maar dat gebeurt vaak niet. Er zijn wel andere redenen om sancties op te leggen. Zoals laten zien dat je het er niet mee eens bent, ook laten zien dat je Oekraïne blijft steunen, ondanks dat het onszelf ook pijn doet. Dat zijn belangrijke signalen."

"Vanuit de VN is ook altijd gezegd: als diplomatieke gesprekken niets meer opleveren, niet meteen naar de wapens grijpen. Eerst proberen met sancties het geschil op te lossen. Nu worden naar de wapens gegrepen én sancties. Maar ik denk dat dat wel noodzakelijk is."

Neveneffect

De sancties die zijn opgelegd zijn ook voor ons voelbaar. "Dat is een heel vervelend neveneffect. Wordt wel altijd gezegd bij sancties. De bedoeling is niet om de bevolking van het land te raken en om jezelf als EU te raken, maar dat gebeurt ook. Het raakt ons enorm, maar het is het prijskaartje dat wij betalen voor deze vreselijke oorlog."

rjn sancties

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie