Buitenland
VPRO

Gluren bij de buren in de favela’s

foto: Sabine van Wechemfoto: Sabine van Wechem
  1. Nieuwschevron right
  2. Gluren bij de buren in de favela’s

Haar foto’s zijn zo intiem, dat je bijna zelf in een Braziliaanse huiskamer staat. Fotografe Sabine van Wechem vertelt in Bureau Buitenland over haar tentoonstelling Fica Suave, waarin ze het dagelijks leven portretteert van de inwoners van Rio’s favela's.

Sabine van Wechem, student aan de Fotoacademie in Amsterdam, bezocht de afgelopen drie jaar meerdere keren favela Vila Cruzeiro in het noorden van Rio de Janeiro. Ze logeerde bij de bewoners en legde hun dagelijks leven vast. Dicht op de huid, alsof ze deel uitmaakte van de familie.

Não falo Português

"Zelf spreek ik maar een klein beetje Portugees", vertelt Van Wechem. "Dat was soms een voordeel, zo vergaten de mensen dat ik er was." Communiceren deed de jonge fotografe met handen en voeten of met behulp van Google Translate.

Blijf binnen

Ze richt zich niet op het geweld en de armoede waar de favela's om bekend staan, maar wilde juist de andere kant tonen. "Natuurlijk kon ik niet zomaar met mijn camera over straat, als er werd geschoten kreeg ik een berichtje: 'blijf binnen’." In een app-groep kwamen er ook wel eens foto’s voorbij van doodgeschoten mensen die om de hoek op straat lagen. "Het is de harde realiteit voor de kinderen die daar opgroeien."

Relax!

Van Wechem kreeg de talentenbeurs FOLLOW waarmee ze haar fotoproject kon uitvoeren. Haar tentoonstelling Fica Suave, wat zoiets betekent als 'relax', is niet het eindpunt. Ze zal terug blijven gaan naar de favela's van Rio. "De mensen die ik volgde, zijn nu vrienden."

Fica Suave is van 5 oktober tot 4 november te zien in de Melkweg in Amsterdam.

Ster advertentie
Ster advertentie