Buitenland
VPRO

Waarom er zorgen zijn over Britse kidfluencers

foto: YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom er zorgen zijn over Britse kidfluencers

De Britse Conservatieve regeringspartij roept op tot ‘betere bescherming van kidfluencers’, kinderen die met veel volgers op sociale media geld verdienen. De volksvertegenwoordigers maken zich zorgen om uitbuiting. Correspondent Anne Saenen vertelt erover in Bureau Buitenland.

Buitenland Uitgelicht - Engeland

Geen kleine bedragen

YouTube-beroemdheden Ruby, Bonnie, Gaby en Alex zijn slechts twee voorbeelden van kidfluencers die booming zijn in het Verenigd Koninkrijk. Ze delen video’s met challenges, experimenten of inspirerende ideeën en worden door vele andere kinderen enthousiast gevolgd.

Het aantal kidfluencers neemt enorm toe. En daarmee ook de zorgen dat er uitbuiting plaatsvindt. Kinderarbeid is bij wet verboden, maar het filmen van kinderen al dan niet met specifieke talenten valt niet onder de bestaande wetgeving. Het gaat bovendien om grote bedragen en er zijn grote verschillen. Het ene kind verdient een miljoen en het andere kind bijna niets.

“De volksvertegenwoordigers willen dat de verdiensten veilig worden gesteld.” En dan is er nog de zorg om de sociale druk. “Sommige van die jonge sterren worden gepest of zelfs bedreigd”. Niet alleen de influencers, maar ook de jonge kijkers moeten beter beschermd worden tegen verborgen beïnvloeding, zegt Saenen, want het is niet altijd duidelijk voor de kijker wat reclame is en wat niet.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ouders

Op de vraag of ouders ook worden betrokken bij het debat, zegt de journalist: “Er zijn ouders van bekende kidfluencers uitgenodigd om hierover mee te praten in een commissie. Van de elf families die zijn uitgenodigd is er maar één op komen dagen. Dat zegt ook wel wat. Het lijkt erop dat die ouders nu vooral geld willen verdienen. Die ene ouder die wel kwam opdagen gaf overigens zelf toe het best wel controversieel te vinden om geld te verdienen door zijn kind te filmen.”

Frankrijk loopt voorop

In het najaar van 2020 stemde Frankrijk als eerste Europese land voor wetgeving die kidfluencers beter zal beschermen tegen uitbuiting. De Nederlandse wetgeving beschermt kinderen tot dertien jaar die meedoen in tv-commercials, maar de bescherming van de activiteiten van kidfluencers komt maar langzaam op gang. Vooralsnog stelde de Nederlandse Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid alleen een onderzoek in hoe influencer marketing-regels verbeterd kunnen worden en is het de bedoeling dat er een meldpunt komt.

Ook in Engeland is het nog maar de vraag wanneer dergelijke wetgeving er echt gaat komen. Bovendien duurt de totstandkoming ervan erg lang en is er een kans dat de eventuele nieuwe regelgeving alweer door de tijd wordt ingehaald.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie