Buitenland
VPRO

Engelse pubs verdwijnen als sneeuw voor de zon

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Engelse pubs verdwijnen als sneeuw voor de zon

Niets is zo Brits als de pub. Afkorting voor Public House, de pub is dé ontmoetingsplek waar talloze Britten wekelijks of zelfs dagelijks samenkomen om het leven door te nemen. Maar de afgelopen jaren komen deze typische Britse kroegen steeds moeilijker rond. Er gaan er zelfs meer en meer kopje onder. Correspondent Anne Saenen dook de kroeg in om te onderzoeken of de pubcultuur in Groot-Brittannië dreigt te verdwijnen in haar reportage voor Bureau Buitenland.

Moeilijke tijden

De eigenaar van The Somers Town Coffee House Anthony Pender merkt dat het nu moeilijk gaat met de pubs in het land. "Voor de coronapandemie hadden we zes locaties, maar er zijn er nog maar twee over." Volgens de eigenaar is het nu de meest uitdagende tijd. Want zelfs tijdens de coronaperioden kregen ze nog steun van de overheid, maar tijdens de huidige inflatiecrisis krijgen ze geen financiële hulp meer. "Je staat er als pubeigenaar helemaal alleen voor." De eigenaar prijst zichzelf gelukkig, want hij kon tijdens de afgelopen pandemie de andere vier pubs nog verkopen.

Pubcultuur

Volgens de eigenaar van The Somers Town Coffee House is de pubcultuur niet weg te denken. Hij vertelt dat de afgelopen jaren mensen de pubs veel meer zijn gaan waarderen. De reden daarvoor was volgens deze eigenaar dat mensen ijverig waren om weer het huis uit te gaan en te socialiseren. "Het gaat niet verdwijnen, het bestaat al duizenden jaren en het zal nog duizenden jaren blijven bestaan", vertelt Pender. Een van de stamgasten van deze pub mist de echte conversatie. "Met elkaar praten dat is waar het over gaat, en in de pubs zie je dat niet meer. Het gaat niet meer over samen met elkaar een 'pint' drinken."

De huiskamer van de Britten

Dat de traditionele pub niet weg te denken is uit de Britse gemeenschap is te zien in het kleine dorpje Grimston. Carol Davis van de Black Horse Community groep vertelt dat de laatste overgebleven pub van het dorp ook haar deur had moeten sluiten. Maar de gemeenschap is bij elkaar gekomen om de pub te kopen. "We hebben 230 duizend pond opgehaald om de lokale drinkgelegenheid te redden. Deze plek is erg belangrijk voor deze gemeenschap", vertelt Davis. "Dit is de enige plek waar mensen elkaar ontmoeten en nieuwe vrienden maken. Het is het hart van de gemeenschap."

Druk op Egypte om toelaten Gaza-vluchtelingen & Engelse pubs sterven uit - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie