Buitenland
BNNVARA

Ruim een miljard euro publiek geld naar gasexploitaties Mozambique

foto: UNHCRfoto: UNHCR
  1. Nieuwschevron right
  2. Ruim een miljard euro publiek geld naar gasexploitaties Mozambique

De exploitatie van gasvelden in het noorden van Mozambique zorgt voor schendingen van mensenrechten en daarnaast voor enorme milieuschade. En dat gebeurt ook nog eens met Nederlands publiek geld. Hoe dat precies zit, staat in een rapport van 'Friends of the Earth', waar Wouter Kolk van Milieudefensie in De Nieuws BV over vertelt.

Tien jaar geleden werd voor de kust van Mozambique een nieuw gasveld ontdekt. Kolk vertelt dat daar meteen een aantal grote gas- en oliemultinationals op doken, zonder de instabiele situatie in het land in overweging te nemen. Zo zouden alle waarschuwingen omtrent klimaatschade, onveiligheid en geweld tegen de mensen genegeerd zijn en door de bedrijven niet goed in kaart gebracht zijn, aldus het rapport van 'Friends of the Earth'.

Risicoanalyse

Voor het onderzoek van 'Friends of the Earth' is een Wob-verzoek ingediend. Daaruit is gebleken dat er wel een risicoanalyse was voor het project, maar dat deze op geen enkele manier wordt toegepast. "De gevolgen voor de lokale bevolking, de veiligheid, het klimaat; de analyse schiet aan alle kanten tekort", aldus Kolk. Hierdoor blijven vele vragen onbeantwoord. Kolk vertelt dat de Tweede Kamer nu met dezelfde vragen zit en ook onafhankelijk onderzoek laat uitvoeren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Publiek geld

Kolk vertelt dat ruim een miljard euro aan publiek Nederlands geld is geïnvesteerd in het gasproject via een exportkredietverzekeraar. Kolk legt uit dat als bedrijven zaken willen doen in buitenlandse gebieden waar een zeer hoog risico aan verbonden zit, gewone verzekeraars daar hun handen vanaf trekken. In dit soort situaties kan de Nederlandse overheid instappen om via een exportverzekeraar het toch mogelijk te maken dat bedrijven zich kunnen laten verzekeren.

Wat Kolk opvallend vindt is dat Nederlanders gevraagd wordt van het gas af te gaan, maar dat er tegelijkertijd aan de andere kant de wereld publiek geld wordt geïnvesteerd in risicovolle gasprojecten. "Natuurlijk roept dit vragen op", aldus Kolk.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie