Buitenland
NOS

Nederlander in Israël: 'Bang of ik wel veilig op het vliegveld kom'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlander in Israël: 'Bang of ik wel veilig op het vliegveld kom'

Israël heeft vannacht weer een paar honderd bombardementen uitgevoerd in de Gazastrook. In een reactie op de verrassingsaanval van Hamas. Het dodental na die aanval is opgelopen tot 1200, meldt het Israëlische leger. Veel buitenlandse bezoekers in Israël willen daar weg. Maar dat is tot nu toe erg lastig. Onder hen ook een 25-jarige Nederlandse vrouw. Ze was bezig met een rondreis door Israël. Maar sinds afgelopen zaterdag heeft ze vele uren in de schuilkelder van haar hostel doorgebracht. Ze wil liever anoniem blijven, maar haar naam is bekend bij de redactie. Ze vertelt over de situatie in het NOS Radio 1 Journaal.

Nederlandse in Jeruzalem zoekt uitweg terug naar Nederland

"Als eerste wil ik zeggen dat mijn situatie niet in perspectief staat met hoe de inwoners het hier hebben", aldus de vrouw.

Schuilkelder

"Op dit moment zit ik in Jeruzalem, hier ben ik vrijdag aangekomen en nu zit ik met andere toeristen in een hostel. We hebben wel het geluk dat we ergens zitten waar we kunnen schuilen, het hostel heeft een schuilkelder", zegt de vrouw. "Maar het is wel eng, je schrikt van ieder geluid dat je hoort, we zijn dit namelijk niet gewend." Ze zegt dat haar hart voortdurend in haar keel zit.

Ze zegt met een groepje te zitten die nu langzaam aan het uitdunnen is. Dit doordat anderen toch ook weg proberen te komen. "Iedereen probeert vluchten te boeken, we houden ook contact met elkaar om te zien of we elkaar kunnen helpen." Inmiddels heeft haar moeder een ticket kunnen regelen voor een rechtstreekse vlucht terug naar Nederland. Tijdens haar reis heeft de vrouw ook geslapen in kibboetsen, ze zegt het moeilijk te vinden deze mensen achter te laten, wetend dat sommigen nu weer moeten dienen in het leger.

Geen hulp van Nederland

Om terug te keren naar Nederland heeft ze proberen hulp in te schakelen van Buitenlandse Zaken. Ze is kritisch, want ze wordt als het ware van het kastje naar de muur verwezen. Ze ziet een groot contrast met andere landen, zo stuurt Duitsland al bussen naar bepaalde gebieden in Israël om daar Nederlanders op te halen. "Onze demissionaire minister Bruins Slot vindt het blijkbaar niet nodig om ons te evacueren, maar wij zitten hier nog steeds. Misschien zit zij veilig aan de koffie, maar wij zijn iedere dag bang of we überhaupt veilig naar het vliegveld kunnen komen."

De evacuatievlucht die nu gaat is volgens haar te weinig. Daarnaast heeft ze het moeten lezen via familie die het doorstuurde. "Terwijl we tegelijkertijd een brief kregen over welke grensovergangen naar Jordanië er open zijn. Bijvoorbeeld nabij Eilat, maar dat is vier uur met de bus op een open weg, zonder luchtalarm, waar wil je dan heengaan als er dreiging is?" Ze hoopt dan ook zelf veilig bij het vliegveld te komen om haar vlucht te halen.

Nederlandse in Israël

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie