Buitenland
NOS

Zelensky spreekt het Deense volk toe

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zelensky spreekt het Deense volk toe

Gisteravond sprak de Oekraïense president Zelensky in een live-videoboodschap het Deense volk toe. Rolien Creton, Scandinavië-correspondent vertelde in Met het Oog op Morgen wat de boodschap van de president was.

Zelensky spreekt Deense volk toe

Vluchtelingen

Creton vertelt wat Zelensky in zijn toespraak zei. "Hij bedankte Denemarken omdat Denemarken behoort tot de landen die de strengste sancties tegenover Rusland willen invoeren. Hij wil ook dat Denemarken druk legt op andere landen om die harde lijn te volgen. Hij richtte ook de aandacht op Oekraïense kinderen die zij gedood. Hij zei dat alleen al in de niet bezette gebieden sinds deze oorlog al 220 kinderen gedood zijn. Denemarken en andere landen kunnen dit stoppen."

"De steun voor Oekraïne in Denemarken is groot. Denemarken rekent op 100.000 vluchtelingen: dat is best veel voor een bevolking van ruim 5,5 miljoen inwoners. Er zijn veel Denen die vluchtelingen thuis opvangen. Het is opvallend omdat Denen bekend staat en in feite het land is met het strengste asielbeleid. De Deense regering wil eigenlijk geen vluchtelingen meer opvangen, dat willen ze in uitbesteden aan derde landen, zoals Rwanda of een ander Afrikaans land. Denemarken is ook het enige land wat verblijfsvergunningen van een deel van Syrische vluchtelingen heeft ingetrokken. De opvang van de Oekraïense vluchtelingen staat dus haaks op het Deense vluchtelingenbeleid, maar dat komt natuurlijk omdat deze oorlog het dichterbij is."

Wederopbouw

De Denen maken veel beloftes, maar vluchtelingen opvangen zijn niet de enige beloftes die ze maken. Creton vervolgt haar verhaal: "Er zijn er nu nog geen 100.00 vluchtelingen, maar daar rekenen ze wel op. De Deense regering heeft beloofd om voor 80 miljoen euro aan wapens te leveren. Dat zijn onder andere anti tank wapens. Daarbij wordt wel de vraag gesteld: hebben we wel zoveel wapens die we kunnen leveren? De wapens moeten eenvoudig in gebruik zijn en het moeten wapens zij die Denemarken al heeft ingekocht omdat kopen te lang zou duren."

Ook bij de Deense bevolking is solidariteit met Oekraïne enorm voelbaar. "Daarbij zijn er een flink aantal Denen die zich hebben aangemeld voor internationale brigades in Oekraïne, dat is in Denemarken wettelijk toegestaan. Ook heeft Denemarken toegezegd om mee te helpen aan de wederopbouw van Oekraïne. De Deense premier was onlangs in Kiev om Zelensky te ontmoeten, daar hebben ze over de wederopbouw gepraat. De Deense premier Mette Frederiksen hield ook een speech en zei dat de eerste Deense graafmachines al onderweg zijn naar Oekraïne."

Ster advertentie
Ster advertentie