Buitenland
NOS

Ontslagen viroloog: 'Amerika gaat zwartste winter in jaren tegemoet'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ontslagen viroloog: 'Amerika gaat zwartste winter in jaren tegemoet'

De voormalige directeur van het Amerikaanse vaccininstituut en klokkenluider Rick Bright denkt dat Amerika de zwartste winter in de moderne geschiedenis tegemoet gaat als de aanpak van de coronapandemie niet verbetert. Dat zei hij voor een parlementaire commissie over de mate waarin de VS voorbereid is op het vervolg van de coronacrisis.

Correspondent Marieke de Vries vertelde in het Radio 1 Journaal over de impact van de uitspraken van Bright.

Liever Luisteren?

De viroloog werd vorige maand ontslagen bij de vooraanstaande Biomedical Advanced Research and Development Authority (BARDA), naar eigen zeggen omdat hij weigerde middelen als chloroquine en hydroxychloroquine aan te prijzen, die volgens president Trump kunnen werken tegen het coronavirus.

Voor de commissie verklaarde hij dat er verschillende pogingen zijn gedaan om de testprocedure voor hydroxychloroquine te omzeilen en het middel aan te prijzen. Daarmee zou meer op de politiek dan op de wetenschap worden afgegaan.

Geen masterplan

Ook vertelde hij dat zijn waarschuwingen over tekorten aan mondmaskers en andere beschermende middelen herhaaldelijk in de wind zijn geslagen. Al in januari kreeg hij signalen van producenten dat de voorraden snel aan het slinken waren. Zijn berichten daarover werden niet serieus genomen in Washington.

Bright verwijt de regering dat er nog steeds geen masterplan is. Hij zegt dat een uitgebreide strategie nodig is om het virus te bestrijden. Uitgebreid testen, opsporen en het blijven zoeken naar een behandeling moeten daarvan deel uitmaken. De regering-Trump heeft niet op tijd cruciale stappen gezet om het virus te bestrijden, aldus Bright.

Daarnaast waarschuwt hij dat de regering geen uitgewerkt plan heeft voor het ontwikkelen en verspreiden van een vaccin. Te vroeg beginnen met een vaccin kan ertoe leiden dat de veiligheid ervan niet gegarandeerd is. Op de vraag van Congresleden of ze zich zorgen moeten maken, antwoordde hij: "Zeer zeker."

Voorbeeldfunctie leiders

Er is een grote logistieke operatie nodig voor het produceren en verspreiden van tientallen miljoenen doses van een vaccin, als het er eenmaal is. Ook moet er een plan zijn voor een eerlijke verdeling. Gezien de verdeling van beschermingsmiddelen heeft hij daar een hard hoofd in.

Hij noemde het ook van het grootste belang dat de Amerikaanse leiders het goede voorbeeld geven in het naleven van maatregelen als handen wassen en mondkapjes dragen. Daarmee verwees hij naar president Trump, die consequent zonder mondkapje in het openbaar verschijnt. Ook vicepresident Pence kreeg eerder kritiek omdat hij in een ziekenhuis geen mondkapje droeg.

Impact uitspraken

Een stevige waarschuwing van Bright, maar hebben zijn uitspraken een impact op de bevolking? Correspondent Marieke de Vries: "Of zijn uitspraken invloed hebben, dat hangt ervan af aan wie je het vraagt. Amerika is ontzettend verdeeld, maar de meeste mensen nemen hem toch serieus. Hij waarschuwde al in januari dat dit virus op komst was, maar werd toen amper gehoord. Trump verklaart wel dat de regering al met alles bezig was waar hij voor waarschuwde.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie