Buitenland
NOS

Schikking in rechtszaak Fox News: 'Veel vragen blijven onbeantwoord'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Schikking in rechtszaak Fox News: 'Veel vragen blijven onbeantwoord'

De Amerikaanse zender Fox News en stemcomputerfabrikant Dominion zijn op het laatste moment tot een schikking gekomen in de lasterzaak die Dominion had aangespannen. Het komt daardoor toch niet tot een rechtszaak. Het NOS Radio 1 Journaal had contact met correspondent Simone Tukker.

"Iedereen hier dacht dat de zaak echt zou gaan beginnen, want er is lang naar uitgekeken", vertelt Tukker. "De jury en advocaten zaten klaar. Toen werd de zitting uitgesteld. Na een tijdje kwam ineens de mededeling dat de partijen het eens zijn over een schikking." De schikking bestaat uit een betaling van 787,5 miljoen dollar door Fox, melden de advocaten van Dominion aan The New York Times. Dat is omgerekend 711 miljoen euro.

'Fox voorkomt hele gevoelige rechtszaak'

Dominion had 1,5 miljard dollar geëist van Fox News omdat de nieuwszender bleef beweren dat er gefraudeerd was bij de presidentsverkiezingen in 2020 en dat de stemcomputers van Dominion onderdeel waren van een complot. Fox zegt in een verklaring tevreden te zijn met de schikking.

"Fox geeft nu wel toe dat bepaalde uitspraken en beweringen leugens waren, maar met deze schikking voorkomt het bedrijf een hele gevoelige rechtszaak. Er zou mogelijk nog veel meer vuile was naar buiten zijn komen. De grote sterren van de zender moesten gaan getuigen. Ook de grote baas Murdoch zou verantwoording hebben moeten afgelegd bij de rechter."

"Dat gaat allemaal niet meer gebeuren en daar is ook wel teleurstelling over", aldus Tukker. "De kritiek op de schikking is dat Fox met geld leugens weet af te kopen. Veel vragen blijven alsnog onbeantwoord."

'Bedrag schikking 10 keer de waarde van Dominion'

"Dominion is ook blij met de schikking. De CEO zegt dat ze Fox hiermee ter verantwoording hebben geroepen. Hij zegt dat dit ook boetedoening is en noemt het een overwinning niet alleen voor het bedrijf, maar voor het hele land. Hiermee laten ze zien dat zelfs zo'n machtig bedrijf als Fox er niet zomaar mee wegkomt."

"Ik denk dat Dominion vooral blij zal zijn als ze straks naar hun bankrekening kijken, want het bedrag van de schikking is zo'n tien keer de waarde van het bedrijf zelf", weet Tukker.

"Fox is verder niet verplicht tot een rectificatie of een excuus aan de kijkers. Voor het bedrijf is dit misschien ook wel een overwinning te noemen. Het is heel veel geld, maar ze kunnen dat missen. Het gaat heel goed met de zender, ze hebben dik vier miljard dollar op de bank staan."

r1jn fox

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie