Naar homepage
Buitenland

Armenië en Azerbeidzjan beschuldigen elkaar van schenden wapenstilstand
NOS

foto: Reutersfoto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. Armenië en Azerbeidzjan beschuldigen elkaar van schenden wapenstilstand

Het had vanaf gisterenochtend rustig moeten zijn in Nagorno-Karabach, maar vijf minuten na het ingaan van een staakt-het-vuren werden al meldingen gemaakt van gevechten. Zowel Armenië als Azerbeidzjan beschuldigen elkaar van het schenden van de wapenstilstand.

"Het is een patroon dat we natuurlijk kennen ook uit de oorlog in de Oekraïense Donbass waar om de zoveel tijd met veel fanfare een nieuwe wapenstilstand wordt gesloten die na enkele uren alweer geschonden wordt door beide partijen. Dus dit was eigenlijk wel te verwachten", zei Laura Starink, oud-Ruslandcorrespondent voor NRC, in Met het Oog op Morgen.

Elkaar beschuldigen

Vrijdagnacht kwamen de twee landen het staakt-het-vuren overeen, na ruim tien uur onderhandelen onder leiding van de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov. Het conflict om de regio heeft al aan honderden militairen en burgers het leven gekost.

Volgens het Armeense ministerie van Defensie heeft het Azerbeidzjaanse leger een Armeens dorp onder vuur genomen. Maar Bakoe stelt juist dat Azerbeidzjaanse gebieden zijn beschoten vanuit Nagorno-Karabach. Beide partijen spreken elkaars beschuldigingen voortdurend tegen.

Het conflict draait om de Azerbeidzjaanse regio Nagorno-Karabach, die door Armeniërs wordt bewoond en de facto zelfstandig wordt bestuurd met steun van Armenië.

"Dit is een heel oud conflict. De bevolking is zeer onverzoenlijk. De Azeri's zijn ervan overtuigd dat Karabach terug moet naar Azerbeidzjan. De Armeniërs zijn niet van plan om een duimbreed te wijken", aldus Starink.

Het was de bedoeling om gedurende het staakt-het-vuren gevangenen en lichamen van overledenen uit te wisselen. Het is onduidelijk of dat is gebeurd.

Het conflict om de regio speelt al bijna 30 jaar, maar laaide twee weken geleden opnieuw op. Het is de meest gewelddadige confrontatie in jaren. Op de achtergrond spelen Turkije en Rusland een rol. Ankara steunt het etnisch verwante Azerbeidzjan, terwijl Moskou nauw betrokken is bij Armenië, maar ook met Azerbeidzjan goede banden onderhoudt.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie